Amazonanställda i Storbritannien strejkade och demonstrerade mot hemska arbetsförhållandeden 23 november förra året. Det samma gjorde Amazon-anställda i Spanien, Frankrike, Italien och Tyskland. (Foto. GMB-facket vid Amazon i Storbritannien)

Arbetarna på Amazon reser sig mot den Eskilstuna-aktuelle storkapitalistens hemska metoder

Foto: https://twitter.com/GMBunionAmazon

– Annars pratar man om robotar som blir allt mänskligare. Här är det precis tvärtom. Människor blir som robotar.

Citatet ovan är hämtat från en stort upplagd artikel i Svenska Dagbladet (6 april 2019) om det jättelika nordamerikanska  e-handelsföretaget Amazons anläggningar i Tyskland. Den som uttalar sig heter Matthias Hoffman, representant för det fackliga tjänstemannaförbundet Verdi.

Artikeln redogörs för Amazons auktoritära metoder i de tyska lagercentralerna, och att företaget “vägrar att teckna kollektivavtal”.

SvD-artikeln redogör också för hur e-handeln i Tyskland slagit hårt mot småbutikerna i städerna, och att efter Amazons intåg till exempel leksaksbutikerna är på väg att utraderas.

Amazon har snabbt kapat åt sig hälften av all e-handel i Tyskland, och det är därifrån som Amazon levererar till Sverige och övriga Norden. Men en etablering i Sverige inom en snar framtid  är något som många räknar med. Bland annat ICA, som förbereder sig så gott de kan.

I Sverige finns som sagt ännu inte något av Amazons enorma varulager. Däremot har AWS, en sidogren inom företaget, slagit klorna i den svensk myllan. I Eskilstuna, Katrineholm och Västerås byggs enorma serverhallar. Det Amazon Web Services inriktar sig på är att erbjuda andra företag. beräkningskraft, lagring, nätverk och databaser – så kallade “molntjänster”. Med tanke på de USA-amerikanska storföretagens symbiotiska relation till USA:s olika underrättelsetjänster ger detta naturligtvis även en stabil grund för spionage och en strategisk position för påtryckningar och sabotage.

Lokaliseringen till Mälardalen beror enligt företaget på att man därifrån på ett bra sätt kan nå alla torstadsområden i Norden. Tillgången på billig elenergi har också varit avgörande. Serverhallande är enormt effektslukande. Om detta och om annat rörande Amazon skrev vi om i i eFOLKET i söndags i artikeln Eskilstuna-aktuell kapitalist, miljömarodör och arbetarplågare skyfflar över 330 miljarder till glad ex-hustru.

I New York ledde Amazons planer på etablering till starka protester. Vilket ledde till att Amazon fick skrinlägga sitt projekt.

Michael Gianaris, delstatssenator i New York för Demokratiska partiet, talar på protestmöte mot Amazon. Fackföreningarna spelade en huvudroll i mobiliseringen. Foto Hiroko Masuiki, New York Times.

Amazon och företagets ägare Jeff Bezos står för en kultur och en praktik som skyndsamt måste elimineras om vår planet ska kunna räddas och kommande generationer ska kunna få anständiga arbets- och livsvillkor.

Men i Eskilstuna hälsar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) Amazons etablering som något mycket positivt. På sitt självgoda och karaktäristiskt grötmyndiga sätt har han uttryckt sin tillfredsställelse:

–   Det är hård konkurrens, och det är inte lätt att skjuta ner en sån här etablering.

Och Näringslivsdirektören Niklas Edmark instämmer, meddelar P4-Sörmland:

Alla vet vilka Amazon Web Services är, och att de landat här har uppmärksammats. Det ökar attraktionen för för Eskilstuna.

Det är långt mellan Eskilstuna och New York.

Jimmy Jannson – låtsas-socialdemokratisk ledare inom den styrande gruppen av social-moderata politiker i Eskilstuna – välkomnar …
… storkapitalisten, klimatmarodören och arbetarplågaren Jeff Bezos.

 

 

 

You May Also Like