Kritiserade Ecuadors förre president verkligen Assange för valmanipulation?

Denna text har eFOLKET fått från Anders Romelsjö och bloggen Global Politics, där den publicerades idag, 22 juli. Romelsjö presenterar en artikel från Paul Steigans blogg.

DN skrev för ett par dagar sedan att Assange har blivit ett verktyg i mäktiga intressens händer.

Jag läste också på kvällen 21/7 en artikel i vanligtvis välunderrättade Globalresearch att Ecuadors förre president Raphael Correa sagt att Julian Assange lagt sig i presidentvalet i USA. Artikelförfattaren trodde att Correa hade hotats till livet (vilket lär ha skett) och/eller köpts. Globalresearch.
Jag blev undrande. Nu finns en viktig rapport om denna fråga hos Pål Steigan, som utgår från en artikel i norska Klassekampen.. Pål Steigans blogg.

Artikeln följer nedan:

——————————————————————————————-

Bidrar Klassekampen til svertekampanjen mot Assange?

Bekräftelse av CNNs Assange-avslöjande” är titeln på en artikel i Klassekampen den 18 juli 2019. Inledningsvis hävdas att “Ecuadors ex-president Rafael Correa bekräftar att han var medveten om att Julian Assange blandade sig i USA: s presidentval i 2016.”

Men är det sant?

Professor emeritus i journalistik och tidigare journalist i Klassekampen Rune Ottosen skriver i en kommentar i tidningen att detta inte stämmer. Ottosen skriver: “Vid närmare kontroll visar det sig att fallet inte bekräftar något annat än att Klassekampen på ett påstående av CNN som inte dokumenterar någonting alls. CNN. När Julian Assange sitter i högriskfängelse i Storbritannien i avvaktan på en eventuell utlämning till Förenta staterna utan förmåga att försvara sig, bör vi som läsare förvänta oss att Klassekampen behandlar anklagelser och anklagelser mot honom med större grad av källkritik.

Artikeln i Klassekampen bygger på påstådda uttalanden från före detta presidenten i Ecuador, Rafael Correa, där han enligt journalisten “bekräftar … att han visste att Assange la sig i presidentvalet”. I nästa avsnitt citeras Correa som uppger att han aldrig talat till Assange och som säger “jag känner inte honom”.

Bloggaren Caitlin Johnstone har gått igenom det påstådda CNN-avslöjandet och visar att det inte finns några kontrollerbara bevis för påståendet. Ottosen skriver vidare: Problemet är att i en intervju med rysk tv säger Rafael Correa att han aldrig har sagt det och hävdar att CNN har förvrängt hans uttalande i ett Twitter- meddelande.

På den lättillgängliga webbplatsen för RT, citeras Correa, som uppger att allting är en manipulering av CNN. Nu ska RT behandlas med källkritisk ansats, men frågan är om Klassekampen har kvalitetssäkrat sin historia. Correa har en helt annan förklaring. Han säger i intervjun:

– Vad CNN och andra medier säger är nonsens (skräp), men vi är vana vid det.

Correa fördömer CNN för att hävda att Assange gjort ambassaden till “kommandopost för kommunikation”.

–‘Rubbish!’: Correa blasts CNN for claim that Assange made embassy into ‘command post for meddling’

Journalistveteranen och professor Rune Ottosen avslutar sin kommentar:

– Frågan som Klassekampen måste ställa är om tidningen har bidragit till en nedsvärtningskampanj som undergräver Assanges rättssäkerhet där han nu är fängslad utan möjlighet att ge motargument i en mycket utsatt situation.

You May Also Like