Ekonomibyrån SVT – Snillen spekulerar

21 februari tittade jag på Ekonomibyrån på SVT som handlade om “kursen i kristider”:

“Oron vid Ukrainas gräns fortsätter att skaka världens finansmarknader. Vad händer egentligen med börsen vid kriser och vilka är de långsiktiga effekterna? I studion: Maria Landgren, Senior Strateg vid Danske Bank, Torbjörn Becker vid Handelshögskolan och börsanalytikern Karl Lans. Programledare är Carolina Neurath”.

Jag ska inte gå in närmare på vad som sades i programmet. Ni som är nyfikna kan gå in på SVT Play och titta och lyssna.

Jag ska bara ge tre korta reflektioner. Jag studsade till över yrkestiteln Senior Strateg. Vad sysslar en sådan med? Och finns det även “Junior Strateg”? Jag googlar och läser följande om Senior Strateg:

“Som Senior Strateg kommer Du att vara expert på vad som driver försäljningen och kan presentera det på ett enkelt och lättöverskådligt sätt.

Det är vad vi kallar Business Insight. Du lägger stor vikt vid att förstå kunders affärer och är kreativ i dina förslag till åtgärder…”

Jag måste erkänna att jag inte blev mycket klokare, snarare ännu mer misstänksam. Andra yrkestitlar inom samma verksamhetsområde är “Account Manager” och “Senior Account Manager”.

Det andra jag reagerade på var när man skulle förklara varför börserna åker berg- och dalbana. Då kallade man in en psykolog.

Psykologen gav ungefär samma förklaring som forne Fermentaägaren Refaat El-Sayed gav för många år sedan:

Börsernas upp- och nergångar beror huvudsakligen på människors förväntningar och girighet”.

Det tredje som fick mig att haja till var när programledare höll på att göra bort sig genom en felsägning. Det var med anledning av BAE, ett av de största vapenföretagen, som hon sa:

BAE, en av de största leverantörerna av krigsma…”. Men innan hon hunnit säga hela ordet ändrade hon sig snabbt till:

försvarsmateriel”.

“BAE Systems plc är Europas största koncern inom försvarsindustrin… BAE Systems är baserat i Storbritannien och ingår som en samarbetspartner/leverantör av stridsflygplanet Eurofighter Typhoon…

BAE har dotterbolag, bland annat i Sverige…. BAE Systems Bofors i Karlskoga, BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik och BAE Systems C-ITS… som har verksamhet i Linköping och Stockholm”. Källa: Wikipedia.

På tal om pengar. Jag läser en intressant krönika av Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka:

Ta hand om pengar är mer lönsamt än att ta hand om människor… Av de tio yrken med högst medellön är sju inom ekonomi och finans…

På riskkapitalbolaget EQT, som förvaltar kapital åt pensionsfonder, delade ett 80-tal delägare på drygt 10 miljarder kronor i vinstdelning i fjol, eller 125 miljoner per kostym…”, skriver Andreas Cervenka.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like