Jeff och MacKenzie Bezos. Montaget hämtat från Veckans Affärer.

Eskilstuna-aktuell kapitalist, klimatmarodör och arbetarplågare skyfflar över 330 miljarder till glad ex-hustru

Det blev nyligen känt att världens rikaste kapitalist Jeff Bezos skiljer sig från hustrun MacKenzie. Hon har på Twitter meddelat att hon är väldigt nöjd och upprymd (“excited”) inför vad hon planerar att göra framöver.  Hon är dotter till en så kallad “finansplanerare” och ser förmodligen fram emot att som värdens rikaste kvinna få praktisera sin fars parasitära värv i storskala och för egen vinning. Av paret Bezos tidigare gemensamma förmögenhet får MacKenzie med sig motsvarande 330 miljarder svenska kronor.

Jeff Beszos egen förmögenhet uppskattas nu till cirka 1 500 miljarder (1 500 000 000 000) kronor. Bara under det senaste året ökade hans privata förmögenhet med 52 miljarder.

Hans företag Amazon är inriktat på e-handel. Stora lager har byggts upp runt om i världen. Från både USA och Storbritannien har kommit rapporter om hur den lågbetalda arbetskraften pressas och trakasseras. Att både chaufförer och lagerarbetare hetsas till den grad att de inte törs gå på toaletten utan använder flaskor för att urinera i, har skapat rubriker. Arbetsförhållandena har beskrivits som “brutala”. Mellan den så kallade “Black Friday” och julhelgen är det enligt flera källor vanligt med 10- eller 12-timmars dagar. Business Insider har tagit del av statistik rörande ambulansutryckningar i Storbritannien, och kunnat visa på markanta ökningar av utryckningar till Amazons lager i Rugley, Manchester och Swansea, under månaden november.

Jeff Besoz äger också företaget Blue Origin. Här är affärsidén att erbjuda stormrika människor att få rymdturista. Priset för en tur med Besoz rymdskepp kommer att ligga någonstans mellan två och tre miljoner kronor.

Besoz står, enligt bedömare som eFOLKET har talat med, för allt det som vi måste komma bort ifrån om planeten ska kunna räddas till kommande generationer: Intensifieringen av konsumismen, transportraseriet, den groteska lyxkonsumtionen inom överklassen, omänskliga arbetsvillkor och brutal utsugning av arbetare och en ideologi som hävdar enorma klyftor som ett normaltillstånd.

I Eskilstuna är nu Amazon på väg att bygga upp en enorm och energislukande datorhall. Här är inriktningen på att serva andra företag med IT- och Datakrft. Ett område uppgående till 200 000 kvadratmeter har upplåtits inom kommunens så kallade logistikpark.

Anläggningen kommer att bli så effektkrävande att elnätschefen Kjell Andersson på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö larmat om att andra utestängs från möjligheten till etablering.

Också Västerås och Katrineholm kommer att drabbas av liknande monsteranläggningar. Näringslivschefen i Västerås har klargjort att Amazons etablering innebär att nya motsvarande denna framöver är uteslutna.

Men Johan Holmqvist, styrelseordförande i Eskilstuna Logistik och Etablering, jublar:

Att ett amerikanskt börsnoterat bolag med ett börsvärde om drygt 3 700 miljarder SEK och med cirka 300 000 anställda globalt väljer att etablera sig i Eskilstuna Logistikpark är så stort att det i dagsläget ej går att överblicka konsekvenserna för Eskilstuna på lång sikt.

Och samma kommunala bolags så kallade affärsutvecklare, Manuel Brändeborn, är också han väldigt nöjd:

Detta visar på frukten av ett mycket lyckat samarbete med Business Sweden och Invest Stockholm inom ramen för Stockholm Business Alliance, där ett flerårigt samarbete genererar denna globala affär med Amazon Web Services. Det har varit ett intensivt år där många delar av kommunkoncernen har varit delaktiga i processen, runt ett 60-tal personer har jobbat med detta i olika faser, vilket visar på en styrka som Eskilstuna har.

Också på regeringsnivå har ankomsten av Besoz och AWS (Amazon Web Services) hälsats som något mycket positivt:

Mikael Damberg, minister och låtsas-socialdemokrat.

Jag är väldigt glad över att kunna välkomna AWS till Sverige. Deras beslut att etablera en ny region i vårt land är ett erkännande av Sveriges starka konkurrensställning inom EU. Vi har den största andelen el från förnybara källor i EU samt en digital infrastruktur och IT-industri i världsklass, har Mikael Damberg, socialdemokratisk inrikesminister och tidigare näringslivs- och innovationsminister, förklarat.

Bedömare som eFOLKET talat med menar att Dambergs kommentar är en tydlig fingervisning om att dagens socialdemokratiska ledning på intet vis ämnar utmana kapitalismens och detta systems stormrika företrädare. Talet om prioritet för klimatet och minskade klyftor är inte allvarligt menat.

Lauren Sanchez, Bezos nya kvinna. Sanchez är en så kallad “underhållnings- och media-profil”. Har varit “ankare” inom sport och underhållning på högerinriktade kanalen FOX. Montaget ovan är från perezhilton.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like