Bild: Brigitte / pixabay

Kubas tusentals samhällsägda matställen övergår till kooperativ eller privata företag.

Översättning: Eva Björklund

HAVANNA (Reuters) 2020-11-19

Kuba planerar att omvandla de flesta samhällsägda matställen till kooperativ eller privata företag under de kommande månaderna och dra in alla subventioner nästa år, enligt lokala rapporter och en regeringskälla. Landet går mot en “socialism med ökad privat verksamhet”.

USAs hårda ekonomiska blockad och COVID-19-pandemin har lett till växande utlandsskuld och budgetunderskott.

Myndigheterna har förklarat en nödsituation och driver nu igenom de marknadsorienterade reformer som godkändes och påbörjades för ett årtionde upphörde sedan efter byråkratiskt motstånd. De statliga subventionerna avskaffas som en del av den valutareform med som förväntas i slutet av året.

Det kommer att skaka om den restaurangnäring som kallas gastronomisektorn, som har dåligt rykte för dålig service och förskingring, allt från restauranger till korvkiosker.

Planen som nu genomförs inleds med att en mindre del av de mer än 7 000 samhällsägda matställena övergår till privat osubventionerad drift.

Det fanns cirka 1 900 sådana matställen i Havanna innan de första 258 övergick till kooperativ eller privat drift .

Av dem har 60% förbättrat sin service, mångfaldigat och stoppat stölder och snatteri.

Nu kommer över 70% av resten att följa efter, men kommunstyrelsen har bestämt att ett dussin restauranger förblir kommunala och 450 kommer att hyras ut till anställda och andra intresserade parter.

Detta gäller Havannaområdet. Men Kubas nyhetsbyrå rapporterade förra veckan att ett nytt kommunalt företag kommer att ta över 15% procent av de 486 matställena i Camagüey:

Övriga etablissemang kommer att överföras antingen till egenföretagare eller kooperativ, sade pressbyrån med hänvisning till lokala myndigheter.

Ända sedan kommunistpartikongressen 2011 beslöt att lämna över icke-strategisk verksamhet har tusentals kooperativa eller enskilt privata restauranger öppnat och framgångsrikt tävlat med statssektorn.

Ändå sade ekonomiminister Alejandro Gil, som talade till nationalförsamlingen:

De restauranger som förblir samhällsägda måste vara effektiva, täcka kostnader med inkomster, betala leverantörer i rätt tid, koppla löner till ekonomiska resultat och förbjuda olagligheter och stoppa allt svinn.

Åtgärden kommer mitt i en försvagad marknad, bristande utbud i statliga och privata matställen, nu även i kölvattnet av pandemin och Kubas betalningskris, på grund av USAs utsvältningsblockad.

Rapportering Marc Frank; Redigering av Tom Brown

Översättning Eva Björklund

You May Also Like