Jens Stoltenberg inspekterar soldater i världens globalt mest aggressiva armé. Foto: Capt John W Strickland /US. Army.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenbergs sommarprat anmält till Granskningsnämnden

22 juli var det Jens Stoltenbergs tur att “sommarprata” i P1. Jag hade tänk lyssna på vad Nato:s generalsekreterare har att säga om “hur vi säkrar freden genom Nato”, men hade bara möjlighet att lyssna en kort stund mitt i programmet.

Jens Stoltenberg, med bakgrund som statsminister och partiledare för Arbeiderpartiet, berättade hur han i sin ungdom kritiserade USA-imperialismen och Vietnamkriget.

Han berättade när han som norsk utrikesminister, tillsammans med Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh, besökte ett fältsjukhus i Nicaragua. Han berättade om befrielserörelsen Sandinisterna, som under ledning av Daniel Ortega, stred för att störta Nicaraguas diktator Somoza. Somoza som backades upp av USA-finansierade Contrasgerillan.

Efter Sandinisternas seger blev Ortega president. Han avsattes efter ett förlorat val, och kom tillbaka. Och är nu åter president i Nicaragua – men i en annan skepnad. Ortega har förvandlats  enligt Stoltenberg, från befriare till förtryckare.

Jens Stoltenberg gav flera exempel på befrielseledare i Afrika som kämpat för sina länders frigörelse från kolonialt förtryck, och som enligt honom genomgått motsvarande förvandling – från befriare till korrupta ledare.

Till exempel Robert Mugabe, gerillaledaren som stred för Zimbabwes befrielse från den brittiska kolonialismens förtryck, och som Zimbabwes president själv blev en korrupt förtryckare.

När jag hörde Jens Stoltenberg tänkte jag att han själv genomgått en märkbar förvandling. En förvandling från antiimperialist som kritiserade USA:s orättfärdiga Vietnamkrig – till Nato:s generalsekreterare som numera försvarar USA och alla krig USA och Nato är “inblandat” i.

Natos generalsekreterare hemma hos presidenten för Nato:s ledande stat. Foto från Vita Huset.

Jens Stoltenberg har också uppmanat Sverige att inte skriva under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Därmed går Stoltenberg hand i hand med USA:s förre försvarsminister James Mattis som också “varnade” Sverige för att skriva under FN-avtalet om en kärnvapenfri värld.

Kan lägga till att Sverige aktivt verkat för FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Men nu fegar ur och vägrar skriva under på grund av påtryckningarna från just USA och Nato-ledaren Jens Stoltenberg.

Sommarprataren ser nöjd ut. Den svenska regeringen har krupit till korset och ska inte verka för FN-resolutionen om kärnvapenförbud. Då tycker Jens att det känns trevligt att få sommarprata i svensk public-service-radio … Foto från omni.se

Det neutrala Sverige vill ju så gärna “leka krig” tillsammans med USA och Nato, och vill inte riskera att inte få vara med genom att underteckna stöd mot kärnvapen.

Som sagt – jag hade bara möjlighet att lyssna en kort stund på Jens Stoltenbergs sommarprat, så jag kan inte ge en helhetsbedömning.

Men så råkar jag få syn på ett inlägg av Anders Romelsjö som är redaktör för Global Politics:

Anmälan till Granskningsnämnden: Sveriges Radio bryter mot sina regler i dagens Sommarprat (22 juli. Min anmärkning) och gör Natopropaganda på bästa sändningstid”.

Jag känner inte Anders Romelsjö. När jag läser på ser jag att han är läkare och professor på både Karolinska institutet och Stockholms universitet, specialiserad inom alkohol och drogproblem.

Det ska bli intressant att se vad Granskningsnämnden kommer att svara angående Jens Stoltensbergs Sommarprat.

PS. När jag läser Anders Romelsjös inlägg i Global Politics är det en sak jag reagerar på när han skriver:

“Det är anmärkningsvärt att en utländsk medborgare som Jens Stoltenberg är sommarpratare…”

För egen del tycker jag inte det är fel att låta utländska medborgare sommarprata.

PS. I eFOLKET 12 juni 2021 skriver jag om urvalet av sommarpratare:

Sommar, sommar, sommar – Årets sommarpratare i P1.

I år är det som sagt Nato:s generalsekreterare. Förra året sommarpratade två militärer, ÖB Micael Bydén och major Torbjörn Johannesson. Jag skrev om det i eFOLKET 16 juni 2020:

I basker blå står en svensk soldat.

Jag kan inte påminna mig att till exempel någon företrädare för fredsrörelsen har sommarpratat.*

Varför inte någon från Svenska Freds, Amnesty, Läkare utan gränser eller andra som kan ge en annan bild – inte bara den militaristiska och bombkramande bilden som vi nu matas med?

Rolf Waltersson

*Ett tillägg: Det finns dock exempel från tidigare år att kritiker av militarism och förkämpar för avskaffande av alla kärnvapen deltagit i Sveriges Radios Sommarprogram. Två av 2018 års sommarpratare, Beatrice Fihn och Max Tegmark har tagit upp kärnvapenfrågan, och vilken risk mänskligheten utsätts för genom kärnvapenhotet.

Beatrice Fihn är ordförande i the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), den organisation som 2017 fick Nobels fredspris – för en gång skulle delades detta år fredspriset ut helt enligt Alfred Nobels vilja, det vill säga för fredsarbete.

Läs mer:

Max Tegmark är inte bara en av världens ledande vetenskapsmännen när det gäller utforskande av artificiell intelligens utan en hängiven kämpa för avskaffandet av kärnvapen.

eFOLKETs redaktion

You May Also Like