Blockaden fortsatt stenhård

Förra veckan arrangerade en kubansk förening i London en konsert (“A piano for Cuba – Fundraising Classical Music Concert”) för att samla pengar och skicka ett piano till en musikskola i Havanna. De sålde biljetter för £360 genom Eventbrite. Men USA:s Office of Foreign Assets Control (Sanctions Programs) upptäckte detta oerhörda brott mot den amerikanska blockaden mot Kuba och pengarna blockerades på Eventbrite, så att inget piano kunde köpas.

Nu gällde det ett piano. Men liknande hjältemodiga bragder av USA har under 55 år hindrat Kuba från att skaffa sig pediatriska cancermediciner, jordbruksprodukter, sjukhusutrustning, reservdelar för Havannas vattenförsörjning osv. Som en amerikansk präst har skrivit, ”it is clearly immoral by every standard of human decency”.

Ett annat exempel är USA-företaget FedEx Corporation som nyss köpt österrikiska TNT Austria. Båda inom post och paket. Ett av de nya ägarnas första åtgärder var att stänga ner servicen till Kubas ambassad i Wien. FedEx meddelade ambassaden att ”baserat på etablerade direktiv (av USA) så kan inte längre utföra uppgifter för Kuba och andra länder som är under sanktioner från USA.

Exemplen visar att blockadpolitiken under Obama fortsätter. Samma sak gäller transaktioner i dollar, som fortsatt är omöjliga för Kuba. Det trots att dollarn är den priviligierade ”världsvalutan” som används i de flesta internationella affärer.

Cartas desde Cuba och Cubainformacion.tv 160513

You May Also Like