– Nya medlemmar är alltid välkomna, säger Patrik Grobheiser när eFOLKET besöker våra grannar, spelföreningen Nordic Thunder, som ägnar sig åt rollspel, brädspel, “onlinespel” och besök av mässor och konvents.
– Vi bryter ut en del mot de andra föreningarna som finns här. De är ju mer av det politiskt inslaget, men de har visat nyfikenhet för oss, säger Patrik.
– För oss handlar det om att ha roligt. Kom hit och ha en bra dag. Ibland behöver man lämna verkligheten en stund annars blir man galen, säger Pontus.
I samma lokaler som som bland annat eFOLKET finns rollspelsföreningen Nordic Thunder. Runt bordet får vi möta tre av deras medlemmar, Patrik Grobheiser som är föreningens ordförande och Pontus Hellstén som är kassör.
– Här har vi Dennis Qvarnström. Han har ingen uppgift, men han är riktigt bra ändå, säger Patrik.
– Någon måste vara jokern, skrattar Dennis.
Stämningen är på topp. Varje lördag träffas Nordic Thunder, som snart funnits i tre år, på Norra Hamn för att spela i ett par timmar. Deras bokhyllor innehåller en flertalet figurer vilka föreningens medlemmar byggt och målat själva samt en hel del rollspel. Vilket är så kallade bordsspel där deltagarna antar roller och deltar i ett samberättande där de låtsas vara någon annan. De leds av en spelledare. Denne beskriver rollpersonernas omgivningar och sinnesintryck och tar rollen av olika personer i spelets värld.
– Mest spelar vi “Pathfinder”, vilket är en variant av spelet “Dungeons and dragons”, säger Dennis.
Den första versionen av det svenska rollspelet “Drakar och demoner” utkom redan på 80-talets första hälft och är vårt mest sålda rollspel. Det var kring den tiden som rollspel började bli populärt och ett par år senare bildades de första spelföreningarna.
– “Drakar och demoner” handlar mycket om att samarbeta och använda de kunskaper som finns i gruppen, vilket jag gillar. Det handlar också om strategi. Det går inte att rusa genom spelet utan det tar ett tag, säger Pontus.
– Vi spelar även mycket “Mutant”, vilket utspelar sig i framtiden där ekonomin har kollapsat och ny avancerad teknik kommit, förklarar Patrik.
I deras monter beundrar vi figurerna som de byggt upp. Man förstår att det är ett riktigt beundransvärt pillergöra. Figurerna är små med mycket detaljer.
– Många är byggda av Ulf Andersson i vår föreningen. Han är duktig på det, berättar Dennis.
– Jag har insett att jag börjat bli för gammal för sånt, det är alldeles för pillrigt, skrattar Patrik.
Föreningen ägnar sig inte bara åt rollspel utan spelar även brädspel, “onlinespel”, då de oftast sitter på varsitt håll och spelar ihop över datorn, har pysselverkstad och åker på mässor och konvents tillsammans.
– SciFi-mässan i Stockholm var den senaste vi besökte. Vi gick runt och kollade om det fanns några spel som vi kunde införskaffa. Då var flera olika karaktärer för spel och filmer där, bland annat Gimli från Sagan om ringen, säger Pontus.
– Det är dvärgen i Brödraskapet, förklarar Dennis.
– Även Sauron, företrädare för de onda krafterna i Sagan om ringen, och Hellboy var där, berättar Patrik.
De påpekar att spela rollspel inte behöver vara dyrt att ägna sig åt utan att föreningen köpt in spel, tärningar och annat material som alla får använda samt att flera av de onlinespel som de spelar är gratis.
– Vår förening passar alla. Det är väldigt blandade åldrar hos oss, från 20 till 50 år. Nya medlemmar är alltid välkomna, säger Patrik.
– Ingen kunskap behövs utan bara du är engagerad så hjälps vi åt att lära. Det är bara att komma hit, säger Pontus.
Enligt Patrik finns det bara två regler vad gäller rollspel.
– Ett, att det är spelledaren som bestämmer och alltid har rätt. Två, om spelledaren har fel, se regel ett. Det är vad som gäller i grund och botten. Alla andra regler är egentligen bara hjälpmedel.
Flera medlemmar har droppat in i lokalen och det är nu dags för Nordic Thunder att sätta igång dagens spelande.
– Idag ska vi nog spela “Novastenen”, säger Patrik, men dessförinnan dukar de upp en stad för att visa oss hur en rollspelplan kan se ut. Vi får se både en riddarborg och “Star Wars” tillhåll i rymden.
Text och bild: Lenita Åberg.