Fotograf: Axel Adolfsson.

Utrikesminister Billström (M) är ryggradslös som en daggmask

Jag använder sällan nedlåtande invektiv om människor. Man kan kritisera utan att använda smädesord. Ungefär som att man kan vara förbannad utan att svära som en jävla borstbindare.

Men nu kan jag inte låta bli att höja rösten lite extra. Jag tycker att utrikesminister Billström (M) är så principlös när det gäller Hamas att jag kallar honom ryggradslös. Ryggradslös som en daggmask.

Vid en pressträff med riksdagsjournalister fick Billström frågan om hur han ser på Erdoğans benämning av Hamas som “befriare”. Sverige står ju bakom EU när det gäller terrorstämpeln på Hamas.

Billströms svar blev att han inte vill recensera vad en “enskild president” säger eller tycker:

“Jag recenserar inte vad han säger, jag noterar bara att Turkiet är medlem i Nato”, svarade Billström. (se lästips från Omni)

I andra sammanhang har Billström höjt rösten och kraftigt fördömt uttalanden eller antydningar om att det Hamas gjorde i Israel är försvarbart, eller i alla fall förståeligt.

Till exempel när det vid en Palestinademonstration sägs ha förekommit slagord till stöd Hamas blodbad på oskyldiga civila i Israel.

I det läge som nu råder blir tonläget uppskruvat. Både antisemitismen och islamofobin har fått nytt bränsle i och med Hamas attack på oskyldiga civila i Israel och Israels svar med mångdubbelt fler oskyldiga civila som nu dödas i Gaza.

Dessutom har ju FN:s generalsekreterare António Guterres rätt när han säger att Hamas attack var “en oberättigad attack – men den skedde inte i ett vakuum”. (se lästips)

När nu Billström inte vill recensera “vad en enskild president säger”, är det inget annat än feghet och brist på konsekvens. Det är ryggradslöst.

Vi vet alla vad det beror på. Inget får störa Nato-processen. Nato-processen står över allt annat.

Därför har inte utrikesminister Billström några problem med att blivande Nato-kompisen Erdoğan kallar Hamas “befriare”.

Billström och Erdoğan står sida vid sida – oavsett på vilken sida Erdoğan står.

För att inga missförstånd ska råda. Jag tar starkt avstånd från både Hamas blodiga attack mot oskyldiga civila och mot Israels nu pågående krig mot Gaza där oskyldiga civila dödas i mångdubbelt större omfattning.

Enligt “krigets lagar” är det förbjudet att ge sig på oskyldiga civila. Och det vi nu ser kommer bara att föra oss ännu längre bort från en fredlig och civiliserad lösning på denna till synes eviga konflikt som började för över 3000 år sedan – om man ska tro på Bibeln.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like