Filmrecension om The Story of Tituba: Happy 4 U

Jayce Landbergs film från 2022 om häxjakt sammansmälter genrer men intar ett helt annat perspektiv och fokus än Arthur Millers berömda pjäs på samma tema med titeln ’The Crucible’ (1953).

Båda verken handlar om jakten på häxor som ägde rum i Salem Village, Massachusetts 1692. Millers pjäs tar ett samhälleligt perspektiv och är en allegori för den förföljelse … Läs mer “Filmrecension om The Story of Tituba: Happy 4 U”

Read more

Telefonlur – Livet som telefonförsäljare

Nu har domen fallit i Arbetsdomstolen där domstolen ger arbetsgivaren rätt att avskeda en telefonförsäljare. Telefonförsäljare vid ett telemarketingföretag hade fått sparken därför att hen ”underpresterade” genom att inte ringa minst 250 samtal per dag, vilket var kravet enligt anställningsavtalet. Det var facket Unionen som drivit ärendet till Arbetsdomstolen.

Det är första gången man testar ”Nya LAS från … Läs mer “Telefonlur – Livet som telefonförsäljare”

Read more

Varför vet vi så lite om det romska slaveriet?

Jag lyssnar på Sveriges Radio, P1 från den 10 april. Det är en dokumentär med titeln: “Varför vet vi så lite om det romska slaveriet?”

I programförklaringen skriver Sveriges Radio:

“Att svarta levde som slavar i Amerika ända fram till mitten av 1860-talet är välkänt. Slavhandeln i Nordamerika och konsekvenserna av slaveriet är ett stort forskningsfält och kunskap … Läs mer “Varför vet vi så lite om det romska slaveriet?”

Read more

Sanningar om slaveriet i USA som man ofta “glömmer” att berätta om

Igår kväll, 9 februari var vi ett 15-tal nyfikna och vetgiriga själar som träffades i Vänsterpartiets lokal i Eskilstuna för att höra Peter Widen berätta om sin bok “Svart historia – Slaveri – rekonstruktion – återförslavning”.

Låt mig börja med att säga att min egen kunskap om slaveriet är ytterst begränsat. Vad jag minns var det inget man … Läs mer “Sanningar om slaveriet i USA som man ofta “glömmer” att berätta om”

Read more

Ännu en pusselbit som gör bilden tydligare över den svenska slavhandeln

“Ännu finnas länder på jorden at upptäcka. Ännu finnas rikedomar att röfwa. Landskaper att plundra, hufwud at döpa, halsar at strypa, blod at utgjuta”.

Så beskriver tidningen Stockholmsposten 17 november 1781 de uppgifter den svenska kolonialmakten har framför sig.

Några år senare, 1784, köpte den svenska regeringen och Gustav III ön Saint Barthelemy av Frankrike för att göra … Läs mer “Ännu en pusselbit som gör bilden tydligare över den svenska slavhandeln”

Read more

Onsdag 17/2: Seminarium med eFOLKET-medarbetare om rötterna till rasismen i USA

Scenerna från Kapitolium i januari fick många att fråga sig: Vad är USA för land, egentligen?

För alla som vill ha hjälp med att besvara den frågan är Peter Widéns bok Svart historia – Slaveri, rekonstruktion, återförslavning nödvändig läsning. Boken tar oss med till slutet av inbördeskriget och “den radikala rekonstruktionen”, de år då slaveriet avskaffades, de svarta … Läs mer “Onsdag 17/2: Seminarium med eFOLKET-medarbetare om rötterna till rasismen i USA”

Read more

Slaveriet. En svart historia som många fortfarande blundar inför

Jag råkade snubbla över en text med rubriken “Romska slavar fortfarande ett öppet sår i Rumänien”. Det är Omni, en svenskt mobil nyhetsapp, som skrivet att under 500 år hölls romer som slavar av välbärgade människor i Rumänien.

Så här skriver Omni:

“Enligt historieskrivningen var romer en handelsvara fram till 1856. De kunde bland annat hållas i koppel … Läs mer “Slaveriet. En svart historia som många fortfarande blundar inför”

Read more

Svensk slavhandel. En del av vår historia det inte talas så mycket om

“Du tronar på minnet från fornstora dar
då ärat ditt namn flög över jorden”

Det har väl aldrig sagts rakt på sak vilka “minnen från fornstora dar” det syftas på i nationalsången. Men det är väl inte en alltför vild gissning att tro att det är stormaktstiden då Sverige var som störst och “hjältekonungar” som Karl XII och … Läs mer “Svensk slavhandel. En del av vår historia det inte talas så mycket om”

Read more

Slavauktioner på Europas bakgård – del 2

Alla anständiga människor chockas naturligtvis av det faktum att afrikanska flyktingar som fastnat i Libyen säljs genom slavauktioner. Och även för de afrikaner som inte gått det ödet till mötes är förhållandena fullständigt vidriga i de läger som upprättats i landet.

Att detta kan ske har många orsaker. EU och USA banade, genom sina bombningar, väg för de … Läs mer “Slavauktioner på Europas bakgård – del 2”

Read more

Slavauktioner på Europas bakgård

Det har rapporterats tidigare men nu har ett reportage från amerikanska CNN återigen bekräftat den hemska sanningen: Slavmarknader har gjort comeback i Libyen. Det handlar om unga människor från Niger och andra stater söder om Sahara som bjuds ut och säljs för att sedan tvingas att arbeta som slavar , ofta i jordbruket. De har kidnappats och deras … Läs mer “Slavauktioner på Europas bakgård”

Read more