Slavauktioner på Europas bakgård

Det har rapporterats tidigare men nu har ett reportage från amerikanska CNN återigen bekräftat den hemska sanningen: Slavmarknader har gjort comeback i Libyen. Det handlar om unga människor från Niger och andra stater söder om Sahara som bjuds ut och säljs för att sedan tvingas att arbeta som slavar , ofta i jordbruket. De har kidnappats och deras familjer kan inte betala. De som tagit dem till fånga kan vara de som smugglade dem över Sahara eller olika beväpnade grupperingar eller individer.

Även det stora antalet afrikanska barn som far fruktansvärt illa i Libyen har nu uppmärksammats. De farofyllda livsfarliga resorna över Medelhavet är kända men nu pekar internationella organisationer (Unicef med flera) också på de fasansfulla förhållandena i själva Libyen. Våldtäkter, misshandel, brist på mediciner vatten och mat. Och nu också faran att bli såld på slavaktioner.

Idag, 20 november, genomförs demonstrationer på gatorna i Paris, för att tvinga Frankrike att öppna upp för flyktingar. Sanningen är ju att EU:s linje idag är just att hålla kvar dessa flyende människor i Libyen. Den franska regeringen har nu gått med på att ta emot 25 kvinnor och barn och under de närmaste åren sammanlagt tre tusen. Man tror att det just nu mer än 44 000 människor befinner sej i de vidriga uppsamlingslägren i Libyen.

Sverige banade genom krigsinsatser tillsammans med andra västländer väg för de krafter som idag återinfört slaveri och slavauktioner i Libyen. Är det för mycket begärt att Sverige nu tar sitt ansvar och öppnar upp för flyktingar från dessa koncentrationsläger?

Peter Widén

You May Also Like