Leve FSLN, 40 år efter segern över Somoza och USAs Contras

Tillsammans med FSLNs företrädare i Sverige firade vi den historiska segern för 40 år sedan, då Nicaraguas folk med Nationella Befrielsefronten FSLN besegrade de USA-beväpnade och tränade Contrassoldaterna. En omfattande solidaritetsrörelse i Latinamerika, Europa och USA jublade och organiserade sig till stöd för Nicaragua.

Segern var historisk och Nicaragua blev fritt från USA och kunde bygga upp ett solidariskt samhälle … Läs mer

Läs mer

Fördöm Trump-regeringens angrepp på Kuba, Venezuela och Nicaragua!

 Solidaritet med Kuba, Venezuela och Nicaragua!

UTTALANDE FRÅN SVENSK-KUBANSKA FÖRENINGEN

Svensk-Kubanska Föreningen fördömer USA-regeringens upptrappning av aggressiviteten mot Kuba och andra suveräna stater i Latinamerika.

• Vi fördömer president Trump och hans ministrars deklarationer att 1823 års Monroedoktrin ska ges nytt liv, dvs. att Latinamerika åter ska bli USA:s bakgård.

• Vi fördömer att USA:s regering ska tillämpa kapitel III … Läs mer

Läs mer

Oroad studentledare i Nicaragua om den våldsframdrivande USA-allierade högern

“Barn till politiker, affärsmän…de har en väldigt klar politisk linje.”

Medan de stora medierna beskriver de våldsamma protesterna i Nicaragua som en progressiv gräsrotsrörelse, så hävdar landets egna studentledare något annat.

I början på juni åkte Nicaraguas ledande unga aktivister på en mutresa till Washington på USA-regeringens bekostnad, betalda av dess förespråkare i Freedom House. De unga ledarna åkte för … Läs mer

Läs mer

Debattinlägg om vad som pågår i Nicaragua, och om Imperiets avsikter

Medan krisen i Nicaragua intensifieras och de globala medierna, människorätts- industriella komplexet och de som traditionellt motsatt sig Nicaraguas självständighet växer allt starkare, så har jag blivit förvånad över reaktionen hos en del människor som jag trodde var till vänster eller åtminstone solidariska.

Låt oss göra en kort återblick:

1979 besegrade ett väpnat uppror, med Sandinistfronten i ledningen, Somoza-dynastin. Denna … Läs mer

Läs mer