Amitav Ghosh föddes 1956 i den indiska staden Calcutta och han har även varit bosatt i Sri Lanka och i Bangladesh. Han har en akademisk utbildning i socialantropologi och har studerat detta ämne i New Delhi, Alexandria och Oxford. Han är numera bosatt i New York där han undervisar i socialantropologi.
A scholarly study found that British colonialism caused approximately 165 million deaths in India from 1880 to 1920, while stealing trillions of dollars of wealth. The global capitalist system was founded on European imperial genocides, which inspired Adolf Hitler and led to fascism.
8 mars, Internationella kvinnodagen, blev jag sittande framför TV:n fram mot natten. Det var SVT1 som visade en dokumentärfilm om arbetet på den Indiska tidningen Khabar Laharya, som betyder “Nyhetsvågor”.
Så här beskrivs dokumentären som är från 2021:
“En indisk film som vann två priser vid Sundancefestivalen i fjol och som nu är Oscarsnominerad i dokumentärfilmsklassen.
Styckegodsande lastfartyget m/s (motorship) Travancore “föddes”/byggdes 139 meter lång på Götaverken 1944 eller 1957 (beroende på var man tittar på nätet – kanske fanns det två båtar med samma namn?). Hon “dog”/skrotades nära Aten 1979.
Hon var Broströmskoncernens befälselevsfartyg, gick sedan reguljärt på Amerika, vidare på Ostasien, innan hon hamnade i norska och slutligen i singaporianska … Läs mer “Hamnar i krig”
Anita Agnihotri, född den 10 oktober 1956, är en av Indiens mest namnkunniga och prisade kvinnliga författare. Hon utbildade sig först till lärare, men blev så småningom en framgångsrik författare vid sidan av sitt dagliga arbete som statlig tjänsteman med ansvar för olika utvecklingsprojekt ute på den Indiska landsbygden.
Brittiska Morning Star rapporterar att storstrejken i Indien som pågick mellan 8:e och 9:e januari, med uppskattningsvis 150 miljoner arbetare från både privat och allmän sektor. Protester i Kalkuta, Bangalore, och Mumbai resulterade i att bland andra Sujan Chakraborty, ledare för Indiens Kommunistisk-Marxistiska parti blivit arresterad.
Protesterna arrangerades emot vad kritiker kallar “Anti-arbetare” och “Anti-handel” politik.
Den indiska författaren, samhällsdebattören och fredsaktivisten Arundhati Roy är en av mina idoler. Sedan den hyllade debutroman, De små tingens Gud, kom ut 1997 och gav henne läsare över hela världen, har hon använt sin röst aktivistiskt. Hon har höjt den för fred, urfolksrättigheter, kastlösas rättigheter, global rättvisa och miljö. Mot den globaliserade kapitalismen och den växande hindunationalismen.… Läs mer “Emma Lundström om Arundhati Roys skoningslösa uppgörelse med sitt hemland”
Human Rights Watch (en USA-baserad människorättsorganisation) slår nu (19/12 2016) larm om det stora antalet dödsfall i indiska fängelser. HRW har dokumenterat 591 fall mellan 2010 och 2015 och presenterar en 114 sidor tjock rapport. Organisationen tror dock att mörkertalet är stort och att det verkliga antalet är betydligt större. Än värre; HRW pekar på att ett stort … Läs mer “Larm om det stora antalet dödsfall i indiska fängelser”