Eldskrift – Indiens enda tidning som görs av kastlösa kvinnor

8 mars, Internationella kvinnodagen, blev jag sittande framför TV:n fram mot natten. Det var SVT1 som visade en dokumentärfilm om arbetet på den Indiska tidningen Khabar Laharya, som betyder “Nyhetsvågor”.

Så här beskrivs dokumentären som är från 2021:

“En indisk film som vann två priser vid Sundancefestivalen i fjol och som nu är Oscarsnominerad i dokumentärfilmsklassen.

Tidningen Khabar Lahariya är den enda i landet som görs av kastlösa kvinnor, en grupp som hamnar längst ner rent statusmässigt av landets medborgare. Ändå har de lyckats driva tidningen i 14 år. Och när filmmakarna Rintu Thomas och Sushmit Ghosh börjar följa de tre kvinnorna – Meera, Suneeta och Shyamkall – är tidningen mitt inne i strukturomvandling till digital produkt.

Filmen följer hur kvinnorna både upprätthåller sina privatliv och jagar nyheter, om allt från vägbyggen till våldtäkter. En fascinerande berättelse om hur de lyckas i ett land där kvinnor inte står så högt i kurs”.

Man får följa hur de intervjuar, poliser och politiker, men även fattiga bybor som lever utan vare sig el, toaletter, rent vatten, vägar och annat som vi tar för givet.

Tidningen har nu 24 reportrar, alla är kastlösa kvinnor. Man har nu 150 miljoner visningar.

I slutvinjetten nämner man att 40 journalister har mördats i Indien sedan 2014.

Att vara journalist i Indien är riskfyllt, och de kastlösa kvinnorna som driver tidningen utmanar både traditioner och maktstrukturer i ett patriarkalt och brutalt klassamhälle.

Dokumentärens originaltitel; Writing with Fire.

Har ni inte sett dokumentären – gå in och se den. Det är en stark och gripande dokumentär på 1 timme och 34 minuter. Det är väl använd tid som ger hopp, men även förtvivlan över hur djupt dessa orättfärdiga maktstrukturer sitter i “världens största demokrati”.

“Indiens kastväsen uppstod 1 500 f.Kr. Det rangordnar människor hierarkiskt i fyra kaster: prästerskap, krigare, köpmän och arbetare.

Daliter anses vara så orena att de betraktas som “oberörbara” och utestängs helt från kastväsendet. Dalitkvinnorna har lidit mest till följd av det hierarkiska systemet.

I Uttar Pradesh i norra Indien är våld mot kvinnor och daliter oerhört utbrett. När en grupp dalitkvinnor i Uttar Pradesh startade en tidning 2002 räknade ingen med att den skulle överleva.

Men den blev början på en revolution”, kan man läsa i inledningen till dokumentären Eldskrift.

Rolf Waltersson

 

You May Also Like