Äldre man i Lund kan vräkas – ”Har för många böcker”

En man i 70-årsåldern riskerar nu att vräkas från sin lägenhet – det för att han har för många böcker. De många böckerna utgör en brandrisk, menar hyresvärden. Det här uppger tidningen Hem & Hyra.

Hyresvärden menar att böckerna försvårar skötseln av lägenheten, samt att de är en brandrisk, och därtill utgör en fara genom sin ”vikt”. Som … Läs mer “Äldre man i Lund kan vräkas – ”Har för många böcker””

Read more

Lånebok återlämnad till biblioteket – 84 år för sent

I Finland lämnades nu i veckan en lånebok tillbaka till Oodi-biblioteket i Helsingfors – lite försent. Boken skulle ha lämnats tillbaka i december 1939.

Det handlar om författaren Arthur Conan Doyles bok ”The Refugees” (i finsk översättning). Den som tidigare nu i veckan tog emot låneboken var bibliotekarie Heini Strand som säger att hon aldrig tidigare fått in … Läs mer “Lånebok återlämnad till biblioteket – 84 år för sent”

Read more

Bokbålens tid är inte förbi

Historien har visat att pennans makt är ett hot mot maktens mörkerkrafter. Därför har vi många exempel genom historien att ”obekväma” böcker förbjudits och bränts på bål.

Att det är despoter i diktaturer och halvdiktaturer som förbjuder ”obekväma” böcker vet vi. I till exempel Ryssland pågår nu, efter invasionen av Ukraina, utrensningar av böcker på bibliotek. Och alla … Läs mer “Bokbålens tid är inte förbi”

Read more

Stridspittarna får svar på tal i ny bok av Agnes Hellström från Svenska Freds

Svenska Freds förre ordförande Agnes Hellström har kommit ut med en bok med titeln “Fredsfittan”, och som underrubrik “Natobeslutet som förändrade Sverige”.

I boken skriver hon som dåvarande ordförande för Svenska Freds om sina erfarenheter i dagboksform, då Sverige utan större debatt övergav 200 år av alliansfrihet för att i all hast ansöka om … Läs mer “Stridspittarna får svar på tal i ny bok av Agnes Hellström från Svenska Freds”

Read more

Korståg mot biblioteken i USA

Mark Weber – Against the Current – Översättning: Göran Källqvist.

Från Maine till Arizona och Idaho har mer än 120 lagförslag lämnats in till delstatliga lagstiftande församlingar, som antingen skulle skära i de offentliga bibliotekens budgetar eller förbjuda vissa böcker eller kategorier av böcker – och på så sätt äventyra viktig läskunnighet, barnens utbildning och tjänster för äldre … Läs mer “Korståg mot biblioteken i USA”

Read more

Uppföljning av tidigare inlägg – Böcker ska läsas – Inte brännas

Sedan jag skrev mitt inlägga här i eFOLKET, “Böcker ska läsas – Inte brännas”, har jag läst och hört intressanta saker som tål att fundera över när det gäller hur lagen ska tolkas när det gäller koranbränning.

Jag tar den senaste koranbränningen utanför stora moskén på Södermalm i Stockholm, då Salwan Momika, som är Irakisk medborgare, brände koranen … Läs mer “Uppföljning av tidigare inlägg – Böcker ska läsas – Inte brännas”

Read more

Böcker ska läsas – Inte brännas

Vi har en infekterad, och ibland förvirrad, debatt med anledning av att en del provokatörer bränner koranen.

Är det tillåtet eller förbjudet att bränna koranen och andra böcker som av en del betraktas som heliga?

Att det hela dessutom kopplas ihop med Sveriges Nato-ansökan gör att vissa tycker att koranbränning borde förbjudas (om det nu är tillåtet?) därför … Läs mer “Böcker ska läsas – Inte brännas”

Read more

Arbetarklassens bildning en viktig front i klasskampen för mänsklighetens räddning

Läsandet sjunker bland arbetare enligt alla tillgängliga undersökningar. På LO gjorde man undersökningar av läsandet med jämna mellanrum ända fram på mitten av 2000-talets första årtionde. Men det gör tyvärr inte centralorganisationen inte längre så vi får förlita oss på andra undersökningar.

Tyvärr är dessa entydiga; läsandet sjunker i omfattning. Inte bara som ett klassfenomen utan också ett … Läs mer “Arbetarklassens bildning en viktig front i klasskampen för mänsklighetens räddning”

Read more

Författarmöte med Jan Guillou

På torsdagskvällen (5 december) besökte Jan Guillou Eskilstuna och ett fullsatt Contrast för att berätta om sitt författarskap. Orsaken till besöket var att den nionde delen i serien Det stora århundradet nu ligger på bokhandelsdiskarna.

Sanningen att säga – och till Guillous heder – sades inte många ord om “Den andra dödssynden”. Läsaren får en chans … Läs mer “Författarmöte med Jan Guillou”

Read more