Martin Luther bränner påvens bulla 10 december 1520 Carl Aspelin.

Bokbålens tid är inte förbi

Historien har visat att pennans makt är ett hot mot maktens mörkerkrafter. Därför har vi många exempel genom historien att ”obekväma” böcker förbjudits och bränts på bål.

Att det är despoter i diktaturer och halvdiktaturer som förbjuder ”obekväma” böcker vet vi. I till exempel Ryssland pågår nu, efter invasionen av Ukraina, utrensningar av böcker på bibliotek. Och alla som skriver om kriget på ett sätt som inte stämmer med Putins bild hamnar i onåd. Det gäller såväl författare som journalister. Även böcker som handlar om homosexualitet är bannlyst i Ryssland

212 f.Kr. beordrade kejsaren av Kina ett stort bokbål. Ett bokbål som beskrivs av Evert Taube i ”Den kinesiska muren”, (Muren och böckerna). (se lästips – eFOLKET)

Nazisterna i Tyskland anordnade bokbål i stor skala. Även här i Sverige har Sverigedemokrater haft bokbål:

”Sverigedemokraternas ledare i Höör, Anders Westergren, lät ett femtiotal nazister arrangera ett bokbål, paradera med hakkorsflaggor och hålla judefientliga propagandatal på marken som Westergren arrenderar strax intill hans hus”, skriver Sydsvenskan 5 september 2002 under rubriken ”Sverigedemokrater bakom bokbål”

I Aftonbladet kan man se den film som SD-arna själva tog; ”Bokbål med Sverigedemokraterna – bränner judisk litteratur” – Aftonbladet TV. 12 sept 2012.

Jag måste återge det korta tal som hölls i samband med detta Sverigedemokratiska bokbål:

Vi kan med gott samvete föra kampen mot mänsklighetens gift. Marxister, liberaler och framför allt den sionistiska ockupationsmakten. Som den ohyra de är ska vi krossa dem som löss. Adolf Hitler, sträck ut din hand från Valhall, och visa oss den enda och sanna vägen. Sieg Heil!

Men även i ”världens största demokrati” USA pågår nu något som kan liknas vid bokbål. Det är en häxjakt där man rensar ut böcker från bibliotek och skolbibliotek. Delstater inför lagar, till exempel att bibliotekarier som lånar ut ”olämpliga” böcker kan straffas.

”Delstater i USA förbjöd förra året rekordmånga böcker i skolor och på bibliotek. Över 4 000 titlar censurerades.

Författare som nobelpristagarna Toni Morrison och William Golding finns bland de som rensats ut”.

Det som rensas ut är böcker skrivna av homosexuella och transpersoner. Det är böcker som anses ”obscena”, som en bok som handlar om ett förhållande mellan en vit kvinna och en svart man i 1930-talets Texas.

Även böcker som beskriver Ku Klux Klan har nu hamnat bland det som är ”olämpligt”, enligt de högerkonservativa som är pådrivande i detta kulturkrig.

Det handlar om att minska anslagen till bibliotek, eller till och med att stänga bibliotek. I den lilla staden Dayton i delstaten Washington samlar man in namn med krav på en folkomröstning om bibliotekets vara eller inte vara. (se lästips tidningen Syre)

Att det pågår även en kulturstrid i USA är helt uppenbart. Ett land där det är tillåtet att vara beväpnad med skjutvapen till tänderna. Men där det väcker upprörda protester om man i en bok beskriver ett förhållande mellan en vit kvinna och en svart man.

Lästips:

USA: Kraftig ökning av försöken att censurera böcker – Biblioteksbladet. 18 mars 2024

Bibliotekarier i USA drar censurkrav till rätten – SVT Nyheter. 1 juni 2023. (här kan ni se ett kort filmat avsnitt)

Censurstrid hotar bibliotekets framtid i den lilla staden Dayton – Syre. 2023-08-17

Bokbål med Sverigedemokraterna – bränner judisk litteratur – Aftonbladet TV.

Korståg mot biblioteken i USA – Internationalen (artikeln har tidigare publicerats i eFOLKET)

Böcker ska läsas – Inte brännas – eFOLKET.6 juli 2023

Bibliotek i Ryssland beordras skicka förbjudna böcker för bränning – QX. 2022-12-21

Rolf Waltersson

You May Also Like