Stridspittarna får svar på tal i ny bok av Agnes Hellström från Svenska Freds

Svenska Freds förre ordförande Agnes Hellström har kommit ut med en bok med titeln “Fredsfittan”, och som underrubrik “Natobeslutet som förändrade Sverige”.

I boken skriver hon som dåvarande ordförande för Svenska Freds om sina erfarenheter i dagboksform, då Sverige utan större debatt övergav 200 år av alliansfrihet för att i all hast ansöka om Nato-medlemskap.

Om allt hat och hot hon utsattes för under debatten och processen om svenskt Natomedlemskap våren och sommaren 2022. Hur hon som Natomotståndare och förespråkare för nedrustning och mot kärnvapen anklagades för att vara “landsförrädare”, “Putins nyttiga idiot” och mycket värre är så.

I mediedebatten dominerade “en kör av av lika vältaliga som eniga experter från Försvarshögskolan Totalförsvarets Forskningsinstitut och andra stridspittar”.

Man kan utan överdrift säga att krigsretoriken var öronbedövande.

Det var därför Agnes Hellström valde “Fredsfittan” som boktitel. Som en motvikt till alla “stridspittar” som dominerade debatten. Ordet “fredsfitta” dök upp när hon i tv-programmet “Politikbyrån” fick frågan; “vad tycker du är motsatsen till stridspitt?”.

I en recension av Agnes Hellströms bok i Aftonbladet har Carsten Palmaer satt den något provocerande, men säkert rättvisande rubriken; “Mera stake i fredsfittorna än i alla stridpittar”. (se lästips)

På tal om stridspittar – Förrförre partiledaren för Liberalerna, Jan Björklund, som började sin karriär som officer var känd för sitt “grabbiga” språk i samband med krigslekarna. Rekryter som inte gick i takt kallades “ludermässiga” och uppmanades av löjtnant Björklund att “gå ut i skogen och runka upp stridskuken”.

Jan Björklund var också snabbt ute med att begära att Sverige skulle gå med i USA:s anfallskrig mot Irak. Det krig som inleddes 2003, och som fördömdes av FN.

På tal om “fredsfittor” och “stridspittar” – Opinionsundersökningar visar att “stridpittarna”/män är mera “militaristiska”, medan “fredsfittor”/kvinnor inte är lika entusiastiska och imponerade av bomber och granater.

I slutet av recensionen av boken skriver Carsten Palmaer: Ukraina och Ryssland. I vilket fall är det dags att kora två bergsäkra segrare: “Vapenindustrin och Nato”.

Nu, i oktober 2023, lutar det åt att det här kriget kommer att ha två tydliga förlorare.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like