Arthur Conan Doyles bok ”The Refugees”…

Lånebok återlämnad till biblioteket – 84 år för sent

I Finland lämnades nu i veckan en lånebok tillbaka till Oodi-biblioteket i Helsingfors – lite försent. Boken skulle ha lämnats tillbaka i december 1939.

Det handlar om författaren Arthur Conan Doyles bok ”The Refugees” (i finsk översättning). Den som tidigare nu i veckan tog emot låneboken var bibliotekarie Heini Strand som säger att hon aldrig tidigare fått in en lika försenad bok:

– Vanligtvis lämnas sådana här utlån tillbaka när någon har gått igenom sina avlidna släktingars tillhörigheter och vill göra det rätta. Jag tycker det är förtjusande, säger Heini Strand.

Vilken koppling som eventuellt finns mellan den som ursprungligen lånade boken och den som nu lämnat tillbaka den vet inte biblioteket. En tänkbar anledning till förseningen skulle kunna vara att förfallodatum inträffade en månad efter att Sovjetunionen invaderade Finland 1939.

Tillgänglig för fortsatt utlåning

Biblioteket i Helsingfors kommer nu att göra låneboken tillgänglig för utlåning igen. Det eftersom boken är i ganska gott skick. Det handlar om en upplaga publicerad 1925.

Vilken eventuell förseningsavgift/straffavgift som skulle kunna vara aktuell för den nu ”något” försent återlämnade boken är inte känt …

Oodi-biblioteket i Helsingfors… (Foto: Wikipedia)

You May Also Like