Under mellankrigstiden växte en rationaliseringsrörelse fram i Sverige där målsättningen var att avsevärt öka arbetsproduktiviteten och effektiviteten i den svenska industrin. Rationaliseringen stod i centrum för de förhandlingar mellan LO och SAF som 1938 resulterade i Saltsjöbadsavtalet.
I denna artikel tar Anders Karlsson upp nödvändigheten av insatser för en kultur som uppmuntrar och stödjer inte bara läsandet utan också skrivandet inom arbetarklassen. Detta som ett led i strävandena att skapa ett jämlikt, hållbart och anständigt samhälle.
Alla vettiga människor är överens. De mest meriterade individerna ska få jobben och riksdagsplatserna.
Varför då kvotering: Vilket betyder att en förutom att välja de kunnigaste individerna – även ska se till att olika grupper i samhället får jobb och politiska poster.
Jag har jobbat två tredjedelar av mitt yrkesliv som arbetarklass – mest som treskifts patienttransportör stationerad på akuten vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. En tredjedel av mitt arbetsliv var jag medelklass – journalist i olika industristäder Sverige runt – och skrev mycket om vanliga jobbare.
Återigen har företrädare för Centerpartiet visat upp ett förbluffande arbetarförakt och fientlighet mot fackföreningsrörelsen. Det handlar om den nyvalda ordföranden för Centerns Ungdomsförbund (CUF) Réka Tolnai som lagt upp en redan hårt kritiserad video på nätet. Vi ska återkomma till den. Men låt oss först dra oss till minnes incidenten när Centerstudenterna tidigare i år hyllade partiets arbetsmarknadspolitiska … Läs mer “En uppvisnings i förakt mot arbetarklassen”
Varje år när Sveriges Radio presenterar årets sommarpratare, slår det mig att “vanligt folk” nästan helt lyser med sin frånvaro. Sommarpratarna är oftast människor med makt och inflytande. Företagsledare. Folk från “skvaller- och kändisvärlden”. Forskare och vetenskapsmän. Kultur- och idrottsfolk.
För några veckor sedan var jag på Runö folkhögskola som inbjuden att delta i “Boken på arbetsplatsen”. Det var bokombud och författare från hela landet som möttes under några dagar för att diskutera läsande och skrivande. Vi lyssnade på flera intressanta föreläsare. Men framförallt samtalade vi om läsandet och vi författare berättade om vårt skrivande.
Det fackliga idéinstitutet Katalys presenterar under våren i serien Klass i Sverige en rad rapporter om det svenska klassamhället. I rapporten Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier, författad av forskarna Peter Jakobsson och Fredrik Stiernstedt visas hur arbetarklassen är kraftigt underrepresenterad och nedvärderad i svenska medier.
Januari är slut. Snön faller utanför mitt fönster och det är vinter på alla sätt. 2018 är ett speciellt år. Inte bara att det är valår utan att det kanske är det viktigaste valåret någonsin. Jag tänker på det hot som vilar över demokratin. Ett högerextremt parti kan bli en del av ett kommande regeringsunderlag om högern vinner. … Läs mer “Valåret 2018 – ödesvalet för arbetarklassen”