FN 1959. Agda Rössel verkar som ordförande i Kommissionen för Kvinnors Ställning.

Agda Rössel – kvinnlig socialdemokratisk pionjär inom politiken och diplomatin

1958 blev Agda Rössel (1910-2001) utnämnd till världens första kvinnliga FN-ambassadör. Den som främst stod bakom valet av henne var den legendariska socialdemokraten Östen Undén, statsråd redan 1917, senare justitieminister, tillförordnad statsminister 1946 (i skarven mellan Per-Albin Hansson och Tage Erlander) och utrikesminister fram till 1962.

Agda Rössels föräldrar hette Emil Jäderström och Nina Lindström. Som Agda Jäderström växte hon upp i en enkel banvaktstuga utanför Gällivare. I en 2018 utkommen bok (Hennes excellens Agda Rössel –från banvaktstugan till FN-skrapan) kan man bland annat inhämta att hon var “fel” , hon kom från fel samhällsklass, var av fel kön, hade fel utbildning, och var dessutom från helt fel del av Sverige. På UD (Utrikesdepartementet) där de flesta av de anställda röstade borgerligt och var uppväxta i Täby, på Lidingö eller på Östermalm i centrala Stockholm, kallades Agda Rössel ibland för socialistkäringen från Lappland.

Agda Jäderström växte alltså upp i ett Norrbottniskt arbetarhem. Hennes far var anställd vid järnvägen. Modern var hemma och skötte om den stora barnaskaran. Agda var det äldsta av sex syskon. Efter att ha avslutat skolgången sökte hon sig ner till Stockholm. På Socialinstitutet studerade hon humaniora och samhällsorienterande ämnen.

En av Agdas lärare på Socialinstitutet var Kerstin Hesselgren, den första kvinnliga ledamoten (liberal) av riksdagens första kammare. Hesselgren kom under flera år att verk som vänsterliberal politisk vilde i riksdagen Hon var också en av de Kvinnorna på Fogelstad som eFOLKET tidigare skrivit om. Kerstin Hesselgren, bördig från Hofors i Gästrikland, var då även aktiv i föregångaren till FN, som hette NF, Nationernas Förbund.

På Socialinstitutet träffade Agda USA-amerikanen James Rössel. Resultatet blev ett nytt efternamn och ett äktenskap som varade åren 1943-51.

En dag år 1958 blev Agda Rössel uppkallad till Östen Undén på UD. Där fick hon frågan om hon kunde tänka sig att bli diplomat i FN. Hon svarade ja.

När de anställda på UD fick vetskap om att Agda skulle bli utnämnd till diplomat gick en del av dom i taket. En kvinna från Lappland som dessutom var socialist. Ska hon bli Diplomat i FN… Men den kritiken tog Östen Undén med ro. Han trodde stenhårt på Agda. Det visade sig senare att valet var rätt. Agda skulle sen göramycket bra ifrån sig som diplomat i FN, och senare som ambassadör runtom i Europa.

När Agda jobbade i FN åren 1958 till 1964 blev hon en av den dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarskjöld mest förtrogna medarbetare. Agda arbetade då med jämställdhetsfrågor, flyktingmottagande samt dödsstraffets avskaffande. Aktuella frågor också idag …

1964 blev Agda utnämnd till Sveriges ambassadör i Jugoslavien.

I Jugoslavien blev hon snabbt populär tack, vare sin diplomatiska kompetens och förstås sin gedigna erfarenhet från FN skrapan. Säkert spelade i det socialistiska Jugoslavien också hennes arbetarklass- och arbetarrörelsbakgrund en inte obetydlig roll.

Hon hade en egen livsfilosofi om hur man snabbt ska lära känna det nya området som hon skulle jobba inom. Agda satte sig i sin Volvo och körde runt i de olika landsdelarna för att på gator och torg träffa folk och besöka städer, byar och platser runtom i Jugoslavien. Agda bjöd sen hem Josef Broz Tito på lunch på svenska ambassaden i Belgrad. Då fick Tito skala potatis i hennes kök…Därefter blev Agda en av Titos mest omtyckta och även respekterade ambassadör. När Tito sen hade bjudningar i sitt eget residens ville han alltid stå och prata en stund med Agda först, innan han bjöd in de övriga ambassadörerna… När sedan Agda Rössel blev förflyttad till Tjeckoslovakien (1969), efter att ha slutfört sitt uppdrag i Jugoslavien, blev hon hyllad av Tito och hans medarbetare för sina år i Belgrad som Sveriges ambassadör.

1973 blev hon ambassadör i Aten . Då satt den CIA-uppbackade militärjuntan fortfarande vid styret i Grekland. Men innan hon lämnade Grekland (1976) fick hon uppleva juntans fall (1974) och de grekiska socialdemokraternas och vänsterns återkomst.

Agda Rössel avled den 27 maj 2001. Hon ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Boken om Agda Rössel ( Hennes excellens Agda Rössel – från Banvaktstugan till FN skrapan) är utgiven på Atlantis förlag 2018 och är författad av Elin Jäderström.

Kjell Andersson

Bild: Boken “Hennes excellens Agda Rössel” av Elin Jäderström.

You May Also Like