Dan Dark story – Tre sidor av myntet

Biografi utgiven av förlaget selstam 2018

Dan Dark (Östen Bidebo) debuterar som författare med den självbiografiska boken om sin barndom och uppväxt, Tre sidor av myntet. Dark är känd ifrån Eskilstunabandet Torch där han har varit och är sångare – (1981-1986, 2003-). Torch bildades 1979 av medlemmar från det Black Sabbath-inspirerade bandet med namnet Black Widow. De var ett av Sveriges största hårdrocksband under 1980-talet.

Dan Dark föddes som Dan Östen Kauppi i Eskilstuna på Mälarsjukhuset 1960. Sin första tid bodde familjen på Rosenhällsgatan. Huset hade ingen inomhustoalett utan ett uthus på gården. Pappan jobbade på Nystedts plåtslageri, som låg på innergården till fastigheten där familjen bodde. Han hade missbruksproblem och kunde bli aggressiv mot familjen när han hade druckit.

Dan hade dock goda vänner som han kunde leka med på gården. I sex år gick Dan i Tunaforsskolan, smygrökte med kompisarna och annat som hör barndomen till. Efter Tunaforsskolan började han på Fröslundaskolan i en klass som han kallar “muppklass”, vilket var en klass för elever med läs och skrivsvårigheter. Han råkade ut för alkoholförgiftning och hamnade på sjukhus, provade att snatta och fick nya kompisar som introducerade honom i sniffandet. Han vantrivdes i skolan tills musikläraren Rolf Boström fick honom att börja intressera sig för musik.

Familjen byter efternamn till Bidebo i förhoppning om en bättre framtid. Efter Fröslundaskolan började Dan på Stålforsskolan. Det enda han tyckte var roligt var fritidsgården där han kunde få spela på sin gitarr. Där träffade han Curt-Göran i dansbandet Curt Görans. Efter att ha hoppat av skolan började han som budpojke på Arkitektfirman Rosenberg. 1976 fick han fast anställning på sågverket. Dan gick med i bandet Deep Freeze.

Boken avslutas med:

“Vi hade hjärtat på rätt plats men tyvärr blev det inget mer. Det är en annan historia som kommer i nästa äventyr”.

Därför hoppas jag på en fortsättning av historien som samtidigt är en intressant tids- och platsskildring från Eskilstuna.

Arto Virta

You May Also Like