Foto: Andrew Khoroshavin/Pixabay.

460 miljoner av pensionärernas pengar har gått upp i rök

2021 köpte AMF aktier för 200 miljoner kronor i elmopedföretaget Cake. Lite senare gick AMF in med ytterligare 260 miljoner då företaget bad ägarna att skjuta till pengar. Således totalt 460 miljoner från AMF:s sida. AMF var därmed en av de största ägarna av Cake.

I februari i år gick Cake i konkurs. Pensionärerna kan därmed känna sig blåsta på 460 miljoner.

På papperet var Cake ett miljardföretag för bara något år sedan. Men tydligen ett uppblåst värde. ”Miljardvärderade Cake i konkurs – fick inte stöd från storägare”, är rubriken i Dagens Industri 2 februari.

”CAKE är ett svenskt företag grundat av Stefan Ytterborn, visionären bakom POC, med focus på elektriska off-road motorcyklar…. Deras mål är att inspirera människor mot en utsläppsfri framtid, utan att kompromissa med körprestanda”. Så presenterar dom sig på sin hemsida.

”Off-road” betyder väl att man ska köra i terrängen?

”Cake hade en spännande lösning. Vi trodde det var i princip noll risk, men uppenbarligen inte”, säger nu AMF:s aktiechef Anders Oscarsson.

”Stefan Ytterborn tar in en halv miljard till Cake – ”Kommer fullständigt explodera”, är rubriken i september 2021:

”Svenska Cake gör en ny stor finansieringsrunda och får in pensionsjätten AMF i ägarleden. Bolaget värderas till 2 miljarder kronor i transaktionen”, skriver Breakit. 27 september 2021.

Nu har det ”fullständigt exploderat” och gått upp i rök. Efter konkursen har den norske bilhandlaren Espen Digernes bolag Brage köpt Cake för – 18,1 miljoner kronor.

Från 2 miljarder till 18,1 miljoner på drygt 2 år. ”Så kan det gå när inte haspen är på”, om jag får använda ett gammalt talesätt som nog inte alla förstår.

AMF, eller AMF Tjänstepension AB, ägs gemensamt av Lo och Svenskt näringsliv och har som uppgift bland annat att förvalta tjänstepensioner – alltså de pensioner vi har genom kollektivavtal.

”Vårt viktigaste uppdrag är att leverera en bra och trygg pension till våra drygt 4 miljoner kunder. Vi erbjuder traditionell försäkring och fondförsäkring för kollektivavtalad tjänstepension samt fonder för långsiktigt sparande…. Vi förvaltar drygt 790 miljarder kronor och är en av de största aktiva ägarna på Stockholmsbörsen”, skriver AMF på sin hemsida.

Ser man till 790 miljarder är 460 miljoner som nu ”gått upp i rök” en struntsumma. Men ändå, 460 miljoner är en väldig massa pengar som pensionärerna nu blivit blåsta på.

Min invändning är att ”vi” har ett system där våra pensionspengar ”förvaltas” genom att man spelar med dem på aktiemarknaden. Att man ska ”placera” pengarna så att de ”växer av sig självt”.

Det är ett vågspel, ibland går det upp och ibland går det ner. Eller som i det här fallet då det gick rakt ner i diket.

Och som alltid när det kommer pengar med i spelet, i det här fallet väldigt mycket pengar, blir lockelsen stor att satsa helt sanslöst. Vi ser exempel på rena bedrägerier där våra pensionspengar försnillas bort av olika pensionsbolag.

Till exempel pensionsbolaget Allra där vd-n Alexander Ernstberger nu skakar galler i sex år för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Även de statliga AP-fonderna hamnar i blåsväder med jämna mellanrum när det avslöjas att man placerat pensionärernas pengar i vapenindustrier, till och med industrier som tillverkar kärnvapen.

”Tredje AP-fonden satsar miljardbelopp i kärnvapen: ”Svindlande summor”, är en av de braskande rubrikerna. Den här från tidningen Syre.

Det handlar också om barnarbete, fossilindustrier och andra miljöförstörande verksamheter. Exploatering av arbetskraft där människor arbetar under usla villkor till usla löner, med mera.

Även om man säger sig ha etiska regler för placeringarna så skiter det sig gång på gång för att det där med etik och moral tycks vara ganska töjbara begrepp.

Även höjdarna som arbetar inom denna ”pensionsindustri” går inte lottlösa. Det är oftast rejält tilltagna löner och andra förmåner.

”Fondcheferna tjänar mer än dubbelt så mycket som statsministern” är rubriken i Publikt (se lästips)

Högst månadslön har Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden med en månadslön på 396 950 kronor. Alltså nästan 4,8 miljoner om året. Och detta var år 2020.

Statsministerlönen 2020 låg på 176 000 kronor i månaden Medianlönen 2020 låg på 39 500 kronor. Många tjänar långt under medianlönen.

Jag vet inte hur det borde vara i stället. Jag vet bara att nuvarande system där man spekulerar med våra pensionspengar är bortitok.

Hur gick det till förr i tiden då vi fick ATP (allmän tilläggspension)? Och då vi hade folkomröstning om ”ATP-frågan” Spekulerades det med våra pensionspengar då också? (se lästips)

Lästips:

Pensionärer förlorade halv miljard på jättens vågspel – Nyheter24. 18 mars 2024

Liberalerna vill att våra pengar ska investeras i vapenindustrin – eFOLKET. 25 september 2023

Fällande domar i Allra-målet – Mellan fyra och sex års fängelse för de fyra dömda – eFOLKET. 23 juli 2021

När girigheten får ett ansikte – eFOLKET. 28 mars 2020

AMF förlorade 460 miljoner på konkurs i elmotorcykeltillverkaren Cake – Sak & Liv. 14 mars 2024

Det här är AMF – amf.se

Fondchefer tjänar mer än dubbelt så mycket som statsministern – Publikt. 2020-09-16

Tredje AP-fonden satsar miljardbelopp i kärnvapen: ”Svindlande affärer” – Syre. 2021-11-18

ATP-frågan – Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like