En nöjd Alexander Ernstberger lever i lyx och överflöd.

När girigheten får ett ansikte

På SVT1 går nu en serie med rubriken “Allra-affären”. Det andra avsnittet av tre visades i kväll, 26 mars, i SVT1. I TV-tablån kan man läsa:

“I början av 2017 är Allra på väg till börsen, men nu börjar media granska företaget”.

Det handlar om Allra, en ppm-fond, som genom “kreativa upplägg” snodde åt sig några hundra miljoner i “provisioner” av pensionsspararnas pengar genom att lansera en “produkt” på finansmarknaden som skulle locka till sig pensionssparare.

I TV-soffan pratar Alexander Ernstberger om sina sina försäljare av denna “produkt” genom att kalla dem för “rådgivare”.

Bakom Allra ligger Alexander Ernstberger, född 1986, som är VD för företaget. 29 år gammal blev han 2015 utsedd till “Årets Unga Entreprenör i Sverige”. Juryns motivering:

“En modig entreprenörsmagiker som gett sig ut på en mogen marknad och som blivit en stor aktör. Genom smarta lösningar på andras och egna problem har personen byggt sin vision. Med extrem nyfikenhet ser han till att idéerna blir verklighet”

Alexander Ernstberger kommenterar utmärkelsen så här:

“Det känns hedrande att vinna ett så fint pris! Jag hoppas jag kan vara en förebild för unga genom att vara en entreprenör som sticker ut i en traditionell bransch…”

Han blev också känd genom att ha köpt en villa på Lidingö för över 50 miljoner. En villa som kallas “Sveriges dyraste villa”. Har har även två Porsche-bilar och egen helikopter, enligt uppgift i Dina Pengar.

Denna “produkt” var så uppseendeväckande att myndigheterna började granska företaget lite närmare i sömmarna. Bland annat handlade det om att pengar slussades runt i världen, bland annat till konton i Dubai.

Det slutade med åtal för Alexander Ernstberger och tre av hans kompisar, där åklagaren yrkade på upp till 7 års fängelse.

De friades dock av tingsrätten. En dom som överklagats av åklagaren. Fortsättning följer i hovrätten.

I det första inslaget i denna serie, som jag dock inte såg från början, kallar utländska experter det svenska pensionssystemet med många hundra pensionsfonder att välja mellan för “unikt”.

Vad jag slås av när jag nu ser det andra avsnittet av denna serie på tre, är att det enbart är “herrar”. Alexander Ernstberger och hans tre kompisar är herrar. Deras advokater är herrar. “Bulvanerna” i övriga inblandade bolag är herrar. Thomas Bodström, före detta socialdemokratisk justitieminister, som satt i Allras styrelse, är herre. Göran Hägglund, före detta KD-minister som var ordförande i Pensionsmyndigheten då härvan rullades upp, är herre.

Enda kvinnan så långt ögat kan nå är Ebba Lindsö, f.d. KD-politiker, som var ordförande i Allras styrelse 2016-2017 med ett “generöst arvode”, enligt SvD Näringsliv.

I SvD Näringsliv ställs också frågan:

“Hyrde ni ut er heder, Lindsö och Bodström?

Styrelseproffset Ebba Lindsö och förre justitieministern Thomas Bodströms inblandning i Allra-haveriet väcker många frågor. 130 000 lurade kunder väntar på svar”.

“Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka”, skriver Dina Pengar. Och man fortsätter:

“Thomas Bodström har fått bra betalt för att sitta som skyltdocka på Allra, så att säljarna (rådgivarna. Min anmärkning) kan ringa runt och säga ‘med oss kan du känna dig trygg, vi har ju justitieministern i styrelsen’”.

Dessutom undrar man om det är typiskt “herrgöra” att ägna sig med den här typen av skumraskaffärer? Många av dessa herrar är dessutom relativt unga.

Kanske är det sådana “färdigheter” man lär sig på den privatägda Handelshögskolan?

Man kan naturligtvis spy sin galla över dessa giriga “entreprenörer”. Men man får inte glömma det ansvar de har, de politiska partier, som infört ett system som går ut på att man ska “leka affär” med pensionsspararnas pengar.

Man kan inte öppna grinden till hönsgården, och sedan förfasa sig över att räven går in och biter nacken av hönsen.

Jag uppmanar alla att gå in och kolla dessa avsnitt i SVT1 om Allra-affären.

Rolf Waltersson

You May Also Like