“AMLO”, Andrés Manuel López Obrador samspråkar med sympatisörer under valrörelsen. Bilden från proletaren.se

Efter den socialistiska valsegern: Vart går Mexiko?

Den 1 juli valdes den 64-årige socialisten Andrés Manuel López Obrador till Mexikos president.

Valet var anmärkningsvärt i flera avseenden:

Andrés Manuel López Obrador. Kommer han att stå fast vid sitt socialistiska program för Mexikos fattiga, arbetare och småbönder? Bild från telesurtv.net

För det första: López Obrador betecknar sig som som socialist. Han anslöt sig det historiskt mäktiga PRI (Institutionella Revolutionspartiet) 1976, men anslöt sig snart till en vänsterfraktion som utvecklades till vänsterpartiet PRD (Demokratiska Revolutionspartiet). 2014 tog han initiativ till grundandet av ett nytt brett vänsterparti, MORENA. Hans kritik mot PRD:s ledning gick ut på att den samverkade med högern.

För det andra: Han har vid två tidigare tillfällen, 2006 och 2012, berövats segern i presidentval – på ett sätt som inte bara han själv och hans anhängare beskrivit som oegentligt. Det handlade med andra ord om valfusk, enligt många bedömare.

För det tredje: Socialisten López Obradors seger var ett formligt jordskred! Med 54 procent av väljarna röstade på Obrador och MORENA. Det liberala högerpartiet PAN (Nationella Aktionspartiet) fick 22 procent PRI 16. Valdeltagandet låg på lite drygt 63 procent.

När Salvador Allende 1970 valdes till president i Chile blev reaktionen från USA, Vita Huset och CIA, att latinamerikanska socialister som kommit till makten via valurnorna måste störtas. 1973 bombades och intogs presidentpalatset i Santiago de Chile av höger-militärerna. Uppbackade av Vita Huset inleddes den blodiga klappjakten på vänstern.

Nu har en socialistisk president och en vänsterrörelse segrat i ett latinamerikanskt land med 130 miljoner invånare. Ett land som dessutom gränsar till USA.

Henry Kissingers uttalade argument för att störta Allende var att de latinamerikanska folken måste fås att inse att socialistiska regeringar, valda eller inte, aldrig skulle komma att “tolereras”.

Kommer USA att tolerera López Obrador och MORENA?

Endast om han och MORENA ger upp programmet och vänder sina 30 miljoner väljare och Mexikos arbetare, småbönder och fattiga ryggen!

Om den nya regeringen framhärdar i att förverkliga sitt program kommer den inte att “tolereras” av den mäktige grannen i norr. De härskande i USA kommer inte för ett ögonblick att tolerera ett socialistiskt exempel för folken i Latinamerika och för de fattiga i USA.

Men att den nya regeringen inte tolereras betyder inte att den med automatik kommer att störtas. Utgången kommer att bero på hur framgångsrikt det mexikanska folket organiserar sig och tar strid mot angreppen från USA och dess inhemska bundsförvanter – den mexikanska högern och överklassen.

Av stor betydelse blir förstås också den solidaritet som vänstern i USA och Europa förmår utveckla till försvar för en socialistisk mexikansk folkrörelse. En rörelse som ju faktiskt som inspirationskälla med stor sannolikhet får globala politiska återverkningar.

You May Also Like