Elliott Abrams; utsågs den 25 januari i år av Trumps utrikesminister Mike Pompeo, till “Special Representative for Venezuela". Vilket betyder att han är stormakten USA:s general för kontrarevolution i Venezuela. Abrams har gedigna meriter vad gäller blodigt undertryckande av folkliga rörelser i Latinamerika och ljusskygga skumraskaffärer i imperiets tjänst.

Venezuela – Guaidó-ligan: lögnare och tjuvar

Fernando Bossi, Resumen Latinoamericano, 20190618

Översättning: Eva Björklund

För varje dag som går blir det allt tydligare att Juan Guaidó och hans omgivning inte är annat än ett krimininellt gäng som ägnar sig åt att stjäla, svindla, utöva påtryckningar, förskingring, mutor, bedrägeri och terrorism.

Hans groteska självutnämning som “Republikens president” avslöjade för att som ville se, vad som skulle komma.

Men det mest anmärkningsvärda är att en figur som Guaidó kunde ingjuta förhoppningar i USAs överkommando, innefattande självaste presidenten Donalt Trump. Det borde ju finnas någon slags “kvalitetskontroll” av de galjonsfigurer som anlitats av Vita Huset.

Guaidó och hans följe kunde inte lura Venezuelas folk, för venezolanarna är inga dumbommar. Juan och Leopoldo (Lopez) lyckades inte heller splittra säkerhetsstyrkorna och ännu mindre de Bolivarianska Väpnade Styrkorna. Och som kulmen av klumpighet och misstag lyckades de inte ens ena och kontrollera den splittrade oppositionen, varken i toppen eller basen.

Misslyckande efter misslyckande, dag för dag, blir den venezolanska högern allt mer splittrad, som självaste Mike Pompeo fick erkänna i senaste uttalanden.

Såväl venezolanska som internationella högern konstaterar att denna fräcka och kriminella “självutnämning” och dess politik har stärkt den bolivarianska civila-militära enigheten, och har fördjupat regeringen förbindelser med Kina, Ryssland, Iran och andra länder som kritiserar USA-imperialismen, och har drivit ut folket på gatorna för att försvara fosterlandet och självständigheten.

Inbillades sig verkligen någon av USAs tankesmedjor ens ett ögonblick att de skulle kunna störta den bolivarianska revolutionen? Om det var så – och jag tror det – visar det hur bristfällig deras analys är.

Imperialisterna använder sig ofta av någon nyttig idiot som följer Washingtons manus till punkt och pricka manus, mot löfte att bli rikligt belönade när målet uppnåtts.

Men i detta fall började Guaidó och hans gäng att ta ut sin belöning i förväg, innan de fullgjort uppdraget enligt kontrakt. De började lägga beslag på allt som fanns inom räckhåll. Politiken var bara en förevändning, deras ”kamp mot diktaturen” en förevändning för att stjäla venezolanarnas tillgångar, och på vägen också betydande dollarsummor från sina uppdragsgivare.

Allt från Citgo till läskedrycker till gatuvåldsgängen, allt har underkastats deras girighet. De pengar som hamnade i deras fickor förslösades på gester, personliga utgifter, resor, lyx, fylleri och andra extravaganser.

Till och med den tjänstvillige Luis Almagro har högt och ljudligt krävt en noggrann undersökning på grund av allvarliga anklagelser om korruption riktade mot Juan Guaidó gäng i Cúcuta, som hanterat miljontals dollar av den så kallade ”humanitära biståndet” till Venezuela.

Den skada detta skurkgäng har åsamkat Venezuela och dess folk är oerhörd. Det kan bara förstår för att deras uppdragsgivare i norr är av samma slag. Vi ska inte glömma att typer som Nike Pompeo, Marco Rubio, John Bolton och Elliot Abrams har stora förmögenheter.

Alla dessa typer kring Trump fick falska uppgifter från Guaidós gäng: de framställde det som att folket stödde dem, att chavismen var splittrad och uppgiven, att FANB lydde Guiadó, och att regeringen var isolerad i hela världen och i oordnad reträtt. En långradda lögner med det enda syftet att berika sig själva.

Fernando Bossi

You May Also Like