Socialister i Mexiko: Nej till statskupp i Venezuela!

Ställningstagande från Revolutionära Arbetarepartiet (PRT) Mexikansk sektion av Fjärde Internationalen. Antaget 23 januari, 2019.

PRT motsätter sej med emfas de nya försöken till statskupp och imperialistisk intervention i Venezuela.

I en öppen och cyniskt orkestrerad kampanj ledd av USA:s vicepresident Mike Pence (givet Trumps impopularitet i Latinamerika) ger Pence i en video, som cirkulerade 22 januari, grönt ljus för en strategi som inom några timmar ledde till att oppositionens ledare Juan Guaidó proklamerade sej – utan att någon valt honom – som president i Venezuela.

Hans självproklamation följdes av ett jordskred av erkännanden av den påstådda nya regeringen från regeringar och presidenter över hela jorden. Några av de som nu erkänner den “nya regeringen” är öppet nyfascistiska och utan någon demokratisk tradition, från Trump själv till Argentinas Macri och Brasiliens Bolsonaro.

Vi förenar oss resolut med den nationella och internationella kampanj som fördömer försöket till statskupp och imperialistisk intervention som bryter mot minimigrunden för nationell suveränitet, som Latinamerikas folk har kämpat för i mer än 200 år.

Vi uppmanar till bredast möjliga folkliga, internationalistiska och demokratiska mobilisering mot kuppen.

Oavsett olika åsikter och kritik man kan ha så har regimen legitimitet genom att vara vald och ska hursomhelst inte kunna störtas genom en imperialistisk kupp.

Det är det Venezuelanska folket som fritt, suveränt och demokratiskt ska bestämma sin framtid!

Nej till statskupp i Venezuela!

För en anti-imperialistisk och suverän lösning av krisen i Venezuela!

Revolutionära Arbetarpartiet (PRT) , Mexikansk Sektion av Fjärde Internationalen.

Mexico City 23 januari 2019.

(översättning Peter Widén)

You May Also Like