Vart går USA?

Den politiska krisen i USA förvärras. I kväll (8 oktober 2020) meddelar CNN att ett försök att kidnappa och mörda Michigans demokratiska guvernör Gretchen Whitmer har avvärjts. Sex män ingick i en gruppen som skulle genomföra själva operationen. Gruppen har också haft kontakter med en högermilisgrupp med namnet “Wolverin Watchmen”och 7 medlemmar ur denna milis har nu tillsammans med de sex som planerade kidnappningen anhållits.

Gretchen Whitmer valdes för 22 månader sedan och har som demokrat dragit på sej högerextremisterna hat. Speciellt hennes strikta åtgärder för att förhindra spridningen av Covid 19 har gett högermiliserna en chans att trappa upp sin kampanj mot henne. Man har organiserat stora demonstrationer med Trump-anhängare mot henne. Ofta har man uppträtt beväpnade. Till och med när man gick in i Michigans kongresshus bar många vapen. Och detta är faktiskt tillåtit enligt US-amerikansk lag. Vi kan ju tänka oss om det var tillåtit att leda ett demonstrationståg med automatvapen in i riksdagshuset i Stockholm!

FBI -agenter har uppenbarligen infiltrerat gruppen och även kunnat banda samtal bland annat när Wolverin Watchmen diskuterat att störta delstatsregeringen. Man har tillsammans med de sex kidnappningsplanerarna talat om att med 200 man storma delstatskongressen.

Själva kidnappningen har man tänkt sej att göra i samband med detta eller i Whitmers sommarstuga. Gruppen har införskaffat sprängmedel, el-stavar och kartlagt området runt sommarstugan. FBI menar att gruppens planer har varit allvarligt menade och att kapacitet att genomföra dem funnits.

Gretchen Whitmer hade i kväll (8 oktober, svensk tid) en presskonferens där hon fördömde kidnappningsplanerna, mordplanerna och kupp-planerna. Mordplanen gick ut på att hon skulle föras till en hemlig plats där en “rättegång” skulle hållas och att hon sedan skulle avrättas.

Allt skulle ske före presidentvalet så vi kan förstå att planerna redan måste varit detaljerade.

När högermiliserna ledde demonstrationerna mot Gretchen i våras införde man också en främlingsfientlig dimension i hatkampanjen mot Whitmer. Man anspelade på hennes tyskklingande namn och bar plakat med Whitmer med Hitler-mustach och hakkors.

Trump twittrade fientliga meddelanden mot henne och i ett Twitter skrev han med stora bokstäver LIBERATE MICHIGAN (Befria Michigan).

På presskonferensen tog Whitmer upp Trumps vägran att ta avstånd från de rasistiska högermiliserna. Hon menade att han till och med uppmuntrade dem. Som när han i debatten mot Biden uppmanade högermilisen “Proud Boys” att vara på sin vakt. “Någon måste ju ta hand om Antifa och den radikala vänstern”.

Betänker man att Trump inte ger några klara svar när han får frågan om han kommer att erkänna ett valnederlag så ser man ett mönster. Trump håller dörren öppen för att vägra avgå och han inser att de beväpnade högermiliserna i en sådan situation kan vara till nytta.

Kommer presidenten om han förlorar valet att genomföra en “auto-golpe”, ett Latinamerikanskt uttryck som betyder att en statschef gör en kupp mot den egna staten (“auto-goal”=självmål). En “auto-golpe” görs det för att rensa delar av statsapparaten som man inte litar på och för att få friare händer att slå ner folkliga protester.

Idag ser vi tydliga sprickor i den US-amerikanska statsapparaten. Vi ser folkliga protester från den del av befolkningen som hela tiden förlorat på nyliberalismen och på envis rasism i olika delar av samhällskroppen (som polisen). Vi ser också hur en allt mer militant högerextremism formerar sej och som med de US-amerikanska vapenlagarna har möjligheter att släppa loss terror.

Dagens händelser i Michigan måste sättas in i detta perspektiv.

Peter Widén

You May Also Like