Var håller alla “fredsaktivister” hus?

Vi som inte tror på militarismen som fredsskapare, vi som protesterar mot den vansinniga militära upprustningen i världen, vi som protesterar mot att alliansfria Sverige kryper allt närmare militärpakten Nato och därmed undergräver alliansfriheten, vi blir ofta kallade för Putinkramare som går Rysslands ärenden.

Ett exempel på detta är en ledarartikel i “oberoende liberala” Blekinge Läns Tidning 19 januari 2022 med rubriken: Var håller alla “fredsaktivister” hus?

“De var otroligt högljudda mot försvarsövningen Aurora 17, men de så kallade fredsaktivisterna är som bortblåsta nu när Ryssland kör runt i Östersjön med landstigningsfartyg…..

Det är för en utomstående svårförståeligt, för att inte säga rent av obegripligt, att dessa självutnämnda vänner av fred har gjort det till en livsuppgift att demonstrera mot att Sverige samarbetar med andra demokratier för att försvara vår demokrati och vår befolkning, men är helt ointresserade när Vladimir Putin invaderar grannländer och med hot om militär intervention vill rita om hela den europeiska säkerhetsordningen”, skriver Anders Gustafsson, tillförordnad chefredaktör på Blekinge Läns Tidning.

På ett annat ställe i ledarartikeln skriver Anders Gustafsson:

I media kommer kritiken från den så kallade “fredsrörelsen” till tals ofta och mycket. Och på ett antal platser runtom i Sverige hålls demonstrationer och manifestationer mot “Natoövningen”, “krigsmanövern” och “krigsövningen”, som försvarsövningen kallas i dessa “fredskretsar”.

Nu vet jag inte varifrån Anders Gustafsson fått uppfattningen att “fredsrörelsen kommer till tals ofta och mycket i media”.

Jag tycker det är tvärtom. De Anders Gustafsson kallar “fredsrörelsen” lyser med en nästan total frånvaro i media. I tidningar, radio och TV är det bara militärer och försvarsministrar och andra höga politiker som får komma till tals. Och så naturligtvis Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, han som avråder, ja till och med varnar, tillsammans med USA:s försvarsminister, Sverige för att skriva under FN-deklarationen mot kärnvapen.

Det Anders Gustafsson nedlåtande, ja nästan föraktfullt, kallar “fredsrörelsen” består av:

“Kvinnor för fred, Kristna Fredsrörelsen, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Svenska Fredskommittén, Sveriges fredsråd och Mikael Wiehe – var håller ni hus?”, avslutar Anders Gustafsson sin ledarartikel i Blekinge Läns Tidning.

Först påstår Anders Gustafsson att “I media kommer kritiken från den så kallade ‘fredsrörelsen’ till tals ofta och mycket”.

Sedan avslutar han med frågan till “fredsrörelsen” – Var håller ni hus?

PS. En debattartikel i DN (som är låst och inte kan läsas) har rubriken: Kan fredsrörelsen bara demonstrera när USA är inblandat?

Ett svar från Svenska Freds i DN (som också är låst och inte kan läsas) har rubriken: Replik från Svenska Freds: Vi har blivit avbokade till förmån för försvarsvänliga debattörer.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like