Foto: Sveriges riksdag.

SD-politiker gömmer miljoner i skatteparadis – Lejer ökända ekobrottslingar som målvakter

David Perez från Uppsala är riksdagsledamot för (SD). Utöver ordinarie ledamot för riksdagen är han ledamot i Finansutskottet och suppleant för Riksdagens råd för Riksrevisionen.

Nu har han hamnat mitt i stormens öga genom sina ”vidlyftiga” deklarationer där Skatteverket vunnit en tvist och nu kräver tillbaka 10 miljoner.

Som om inte detta vore nog – han figurerar också i de beryktade Panama-papperen där det för några år sedan avslöjades hur mängder med miljonärer och miljardärer världen över gömde undan sina förmögenheter i skatteparadis.

Som ”grädde på moset” anklagas David Perez ”för att ha använt kriminella bolagsmålvakter i härvan som rör 44 miljoner kronor i aktier i skatteparadis”, skriver Expressen:

”Perez dumpar bolag när Skatteverket börjar granska dem – samtidigt som miljonbelopp slussas utomlands.

Ökända ekobrottslingar har, enligt Skatteverket, agerat målvakter i Perez bolag.

Miljonkarusellen i bolagen kopplas till skatteparadis och advokatfirman Mossack Fonseca i Panama.

Om advokatfirman Mossack Fonseca skriver Wikipedia:

”Mossack Fonseca & Co, var en panamansk advokatbyrå som ägnade sig åt företagstjänster och uppmärksammades i internationell massmedia i april 2016, då Panamadokumenten offentliggjordes. Dessa avslöjade att firman inrättat brevlådeföretag åt prominenta personer inom politik, finans, sport och nöje. Firman hade 40 kontor över hela världen”

Skatteverket kom David Perez på spåren bland annat med hjälp av den så kallade Panamaläckan som slog ner som en bomb i skatteparadisvärlden 2016…, skriver Expressen (se lästips)

I korthet går granskningen ut på detta:

Skatteverket anklagar SD-politikern David Perez för att ha dumpat bolag och använt kriminella målvakter när myndigheten började utreda honom.
Syftet ska, enligt Skatteverket, ha varit att ”undanhålla handlingar” och ”tillgodogöra sig skattefria uttag”
Skattetvisten rör 44 miljoner i aktier som överförts från två skatteparadisbolag till ett svenskt bolag som kopplas till Perez. Drygt 25 miljoner har sedan slussats vidare ut ur Sverige
Skatteverkets krav på Perez är idag cirka 10 miljoner kronor – ett krav som han tillbakavisar helt

Det här fifflandet med pengar för att komma undan beskattning, och ofta även för att undanhålla och tvätta svarta pengar, är inte ovanligt i den ”finansiella” världen.

Men det är lite extra intressant när det är Sverigedemokrater som avslöjas med fingrarna i fel syltburk, därför att SD i andra sammanhang pratar om lag och ordning. Att det måste bli hårdare tag. Likaså att de som ”fuskar” med bidrag ska klämmas åt.

Statistik visar att förtroendevalda för Sverigedemokrater är kraftigt överrepresenterade när det gäller åtal och fällande domar för brottslighet av olika slag. Det är allt från våldsbrott till, som i det här fallet, ekonomisk brottslighet:

”Alla Sverigedemokrater begår inte brott, men av alla partier är det Sverigedemokraterna som utan tvekan är överrepresenterade i allvarliga brottsfall…..” (se lästips)

Just i ”fallet Perez” blir det extra intressant eftersom han sitter i Finansutskottet där man beslutar om hur pengarna ska hanteras:

”Finansutskottet har det övergripande ansvaret för riksdagens arbete med statens budget. Utskottet har också hand om frågor om penningpolitik och finansmarknaden”.

Även uppdrag som suppleant i Riksdagens råd för Riksrevisionen handlar om att se till att lagar följs och att allt går rätt och riktigt till:

”Rådet ska följa granskningsverksamheten och verka för samråd och insyn i Riksrevisionens verksamhet och organisation. Riksrevisorn ska informera rådet om Riksrevisionens verksamhet och organisation. Riksrevisorn ska också för rådet redovisa arbetet i de viktigaste granskningarna och hur granskningsplanen följs”

Lästips:

SD-politikern David Perez anklagas för kriminella målvakter – Expressen 22 feb 2021

David Perez (SD) förlorar miljontvist mot Skatteverket – Uppsala Nya Tidning -2 november 2023

Uppsalapolitikern David Perez (SD) förlorar skattetvist – tvingas betala tio miljoner – SVT Nyheter 6 november 2023

SD är överrepresenterade i brottsstatistiken – Nyhetsbyrån Järva

Efter Panamadokumenten 2016 har vi nu Pandoraläckan – eFOLKET 4 oktober 2021

Över 200 svenskar i Pandoraläckan – SVT Nyheter – 13 oktober 2021

Rolf Waltersson

You May Also Like