Museet startades i november 1991. 2021 så firar man 30-års jubileum. Planeringen för jubiléet pågår.

Munktellmuseet i Eskilstuna

eFOLKET har träffat biträdande museichef Tomas Lindberg för en intervju om Munktellmuseet

I entrén möts man av Kaija Lahtinen som önskar oss välkommen. Direkt i anslutning till entrén så finns det möjlighet att köpa fika med kaka och även souvenirer så som böcker, modeller, leksaker samt T-shirts. Om man går till nya hallen så finner man en grävmaskin som den yngre besökaren har möjlighet att prova på att handskas med. Men man måste säga till personalen att man vill prova på. Vi träffar biträdande museichef Tomas Lindberg för en intervju om Munktellmuseet i Eskilstuna.

Vad var det här tidigare?

– I de befintliga lokalerna var det från början motorprovning, provningslabb samt senare tillverkning av ramar till entreprenadmaskiner och andra detaljer.

Hur startade det och varför hamnade museet här?

– Ett antal eldsjälar gömde undan maskiner för att senare kunna renovera upp dessa för visning. Personerna i fråga fick med tiden en lokal till höger om valvporten (Verkstadsgatan),  där starten av museet blev av. 1991 öppnade museet i sina nuvarande lokaler.

Hur ser du på framtiden?

– Man kan tänka ett flöde eller ommöblering av anläggningsmaskiner och övriga maskiner. En förnyelse ska helst finnas.

Hur får ni fatt på de olika maskinerna?

– På olika avdelningar inom företaget fanns det maskiner. Men vi har även fått från Arvika. Och Braås dumper som är utlånad till Volvos museum i Göteborg. Inköp av H10, L350. Museet har ett gott rykte så olika ägare vill att vi ska ta hand om, och vårda deras pärlor.

Är alla maskiner körbara?

– Nej, men det är möjligt att starta fler av dom. Läckage är en av orsakerna på grund av att de har stått och att startcyklerna på maskinerna blir för långa. I C-hallen där det står flera maskiner så som lastare, en dumper och en av de första hemmabyggda lastaren med benämningen H10. Alla dessa går att köra, samt med lite omsorg och kärlek så kan man få traktorerna i stora hallen att rulla.

Hjälper ni dom som håller på att renoverar BM/Volvo traktorer med information och var de kan finna reservdelar?

– Ja, när vi får förfrågningar angående olika maskiner via telefon eller “mail” så tar vår utmärkta arkivansvariga hand om det – hjälper dessa personer med både litteratur och fakta. När det gäller reservdelar så tipsas dom om BM-klubben. Dessa medlemmar kan ha delar eller vet möjligen någon annan som har. Men man kan även få information genom BM-bladet som vi har.

Bollinder/Munktell är känd för sina traktorer samt tändkulemotorn, men är han känd för något annan tillverkning?

– Lokomobil i mitten av 1800-talet, dess motorer var särskilt utvecklade och anpassade som drivkälla för stationära tröskverk, vedklyvar och kapsågar. Munktell gjorde även verkstadsmaskiner. Från 1890-talet och framåt gjordes mudderverk, men han gjorde mycket mera också.

Klarar ni av att hålla öppet med den personal ni har?

– Nej, vi får hjälp av volontärer. Vissa är här dagligen och hjälper till men främst är det på helger och kvällar som dom är här. Vi har ca: 50 stycken volontärer som hjälper till. En del är knutna till olika grupper som arkivgruppen, guidegruppen och verkstadsgruppen.

Kan utomstående också bli volontärer?

– Ja, om intresse finns så kan dom höra av sig till oss här på museet.
Vad vi främst är i behov av är personer med intresse till underhåll och service.

Hur går en guidning till?

– En grupp som kommer får gå in till hörsalen där en film med historisk presentation, med utvecklingen av företaget med BM från 1932 och om 1950 när Volvo kom in i bilden visas. Först traktorer sen entreprenad-maskiner.

– Sedan blir det en rundvandring i museet, vi startar en tändkulemotor som dom kan gå ut och lyssna på. Efter guidning, får man om man vill provsitta maskinerna men det är förbjudet att ramla ner.

När kommer nästa publika evenemang att äga rum?

– Externa MaskinExpo utanför Arlanda, Kjula dagen i Augusti samt Jäders Bruk.
Julmarknaden är inplanerad som vanligt. Men det kan komma andra evenemang med kort varsel.

Kan privatpersoner boka lokaliteterna?

– Nej, inte till privata fester, däremot är alla välkomna att hyra lokalen för andra evenemang och konferenser. Om man vill äta så samarbetar vi med restaurang P2 som tillhandahåller maten.

Text & foto:
Håkan Segerberg

 

Munktellmuseets Öppettider:

Mån-Fre: 10:00–16:00
Lör-Sön:  11:00–15:00

Portgatan, Eskilstuna

Kontakt:

Reception och information: 016-13 15 23
Munktellmuseets hemsida
Munktellmuseet på Facebook

You May Also Like