Bild från husby-rekarne.scout.se

Besök hos Husby-Rekarne scoutkår – del 1

Jag blev utbjuden till scoutkåren Husby-Rekarne i Skogstorp. Scoutrörelsen grundades 1907 av Generallöjtnanten Robert Baden-Powell i brittiska armén, och kom till Riddarpojkarna i Göteborg, januari 1910. Den första scoutförbundet i Sverige grundades 1911 för pojkar och för flickor 1913. Scoutkåren, Husby-Rekarne startade 1942 ute i Hållsta.

– Idag är det ungefär 90 till 95 stycken medlemmar i scoutkåren ute i Skogstorp. Det finns fem olika grupper inom kåren. Den första gruppen kallas Spåraren, som är mellan 8 till 10 år, sedan kommer Upptäckaren, 10 till 12 år, sen är det Äventyraren som är 12 till 15 år. Från 15 år och uppåt så är man Utmanaren, sen blir du Roverscout när du är 19 till 25 år. Sen är man vuxen scout. Dom får lära sig allt om allemansrätten, sunt bondförnuft och bra sunda värderingar, säger Per Höglund som är en av ledarna.

Vidare säger Per Höglund att:

– Aktiviteter har vi under hela året. Aktiviteterna är beroende på åldern, för dom minsta med mycket lek och sång. Friluftskunskaper som att göra knopar, göra upp eld med eldstål och sen laga mat över elden. Sova ute, vara ute när det är mörkt – det kan vara svårt för vissa, därför att det alltid lyser från städer. Det är inte på många ställen i Sverige där det är riktigt mörkt i städer.

– Det finns mycket mer vi gör. På vintern är det fortfarande friluftsaktiviteter. Är det tillräckligt med barmark så går det att sova ute. Det är ju inte så skönt när man upptäcker att det är 24 minus i tältet, men det går. Vi är ute och campar hela året i alla olika väder. Men det måste påtalas att då är ungdomarna 15-16 år gamla och vi vet var dom befinner sig. Det är absolut inte några yngre.

– Ungdomarna får även lära sig första hjälpen. De går igenom olika steg, i de olika åldersgrupperna. Det börjar med plåster och slutar med att när de gör det sista steget som kallas sjukvårdstrean, så får de ett intyg på att de klarar av att göra HRL (hjärt-lungräddning). Detta görs under en ledning av en legitimerad sjuksköterska.

Utbildning i övriga världen varierar från land till land och kultur till kultur.

Berätta mer om de olika aktiviteterna ni har?

– Vi delar upp det i olika ämnen som allemansrätten. Vi går ut och vandrar och sover ute. Dom scouterna jag har (utmanare), kan jag skicka ut med karta och kompass, dessa ska ta sig från A till B och dom ska hitta vissa saker. Då har dom fått all utbildning som vi har tagit genom spårare, upptäckare och äventyrare.

Sedan är det sjukvård, knoppar, surrning, matlagning och allemansrätten som tas som intressemärke. Yxa, kniv och sågbevis tas som individuellt märke, det betyder att du inte får hantera eller bära dessa verktyg utan att du har märket. För då vet vi inte om du kan hantera yxa och kniv, detta tar man i 10–12-årsåldern. Dom får börja med att tälja under uppsikt. Detta gäller oss vuxna också. Detta är en del av utbildningen och sen blir det mer å mer ansvar.

Ungefär vid 13-årsåldern kan man skicka dom på ledarskapsutbildningar. Det är det första steget för att få dom kvar som ledare. Detta kan du växa i, det finns många utbildningar att välja på när du kommer upp till 15-årsåldern.

Har scoutkåren i Sverige gemensamma samlingar?

– Ja det har vi. Var fjärde år, så är det en nationell och internationell samling. Den senaste var 2017. Då samlades vi i Kristianstad och vi var då elvatusen scouter. Det var massor från Sverige och från olika delar i Världen. Sen lever vi liksom lägerliv i en vecka, med olika utbildningar, aktiviteter och träffar människor från hela världen, vilket är fantastiskt trevligt. Vi hade med oss en besökande skotsk scoutkår, det var otroligt trevligt. Jag hoppas att vi framöver kan åka och hälsa på den skotländska scoutkåren.

Har ni funderingar på att besöka kårer utomlands?

– Ja det skulle vara roligt, det går säkert att söka genom någon fond, det finns olika fonder man kan söka genom. jag tror att man även kan söka genom Maj-blomman också. Det finns dom i organisationen som är bättre på detta än jag, säger Per.

Vad ska ni göra idag?

Det scouterna ska gör idag är att göra upp eld med tändstål. Och vi ska titta på vilka olika kök det finns, jag har tagit med mig lite olika. Över den öppna elden på en stekhäll ska vi laga till maträtten, Raggmunk med Mozzarella.

Text och foto:
Håkan Segerberg

Del 2 av artikelserien: Husby-Rekarne Scoutkår publiceras torsdag den 5 mars.

Vill du veta mer:

You May Also Like