Bild från husby-rekarne.scout.se

Besök hos Husby-Rekarne scoutkår – del 2

Jag blev utbjuden till scoutkåren Husby-Rekarne i Skogstorp. Scoutrörelsen grundades 1907 av Generallöjtnanten Robert Baden-Powell i brittiska armén, och kom till Riddarpojkarna i Göteborg, januari 1910. Den första scoutförbundet i Sverige grundades 1911 för pojkar och för flickor 1913. Scoutkåren, Husby-Rekarne startade 1942 ute i Hållsta.

Hur länge är ni ute på hajk?

– Vi kommer att vara ute i två dygn och sover inne i torparstugan någonstans i Södermanland. Det är risk för minusgrader inatt, tyvärr så har alla inte sovsäckar som funkar i minusgrader.

Ska dom träna på något speciellt?

– Ja, dom ska träna på att bygga, surra, alternativ matlagning och praktiskt ledarskap.

Vad är det dom ska göra?

– Dom ska göra en trefotad stol med hjälp av snöre, tre störar, en tvärslå och en jutesäck. Vidare får dom tillverka var sitt kök av bestickställ, fyra skruvar och muttrar. På dessa egentillverkade kök ska dom tillaga sin lunch.

Vad ska ungdomarna få för utbildningar den här gången?

– Praktiskt och teoretisk sjukvårdsutbildning, lite nytt, men främst är det repetition på vad dom har lärt sig sen tidigare.

– Vidare ska vi gå igenom vad och hur man packar sin ryggsäck när man ska ut på en dagstur eller över en helg. Sen ska vi titta på vad man behöver i sin ryggsäck vid en katastrof eller vid en evakuering.

– Ledarskap kommer det att filas på, då det här är en del av det praktiska ledarskapet utbildningen har. Detta är också praktiskt i deras kommande arbeten i yrkeslivet, men även för dom som vill bli ledare inom scoutkåren.

Hur ska ni tillaga maten?

– Tanken var att vi skulle halstra lax över öppen eld, men vädret var inte riktigt på vår sida. Så nu är tanken den, att vi ska testa att laga maten inne på en eldstad från 1700-talet som finns inne i stugan. Det blir en utmaning att baka (glutenfritt) bröd till maten som det gjordes förr över öppen eld.

Hur många olika märken finns det?

– Det är många, det är säkert ett tjugotal kunskapsmärken och sen är det deltagarmärken. Jag är utmanarledare, då har vi verksamheten början. Då ska du alltså ha en ensam hajk. Då går vi ut i skogen, sen delar vi på oss och då får dom sova ute i det öppna, alltså själv en natt. Då ska dom reflektera över sig själva, hur dom har upplevt situationen. Sen kommer vi tillbaks på morgonen och återsamlas, diskuterar lite grann om dom vill och vad dom har kommit fram till. Sen får ungdomarna sitt första märke.

Text och foto:
Håkan Segerberg

Vill du veta mer:

You May Also Like