Den 29 oktober 1963 var Beatles förband till Trio me' Bumba på en konsert i den gamla sporthallen Eskilstuna. I bilen Yvonne Ryding, tidigare Miss Universum. Vid obelisken, kan en av fotbollsspelarna vara Kennet Andersson. Foto: Håkan Segerberg.

Miniature Kingdom i Kungsör bygger modelljärnväg

Miniature Kingdom bygger en modelljärnväg i en gammal industrilokal på Kungsgatan 35 i Kungsör. Inspirationen till modellen är hämtad från olika platser runt om i Sverige. Dom har 150m2 anläggning färdig idag, men detaljerar vidare och kommer att bygga minst 200m2 till. Modelljärnvägen byggs med svensk förebild och hämtar inspiration från Sveriges landskap runtom i Sverige. eFOLKETs reporter träffade VD Staffan Anger för en pratstund.

Vad var det här tidigare?

– Det stod tomt i 14 år innan vi köpte lokalerna. Men innan dess så tillverkades det enormt med kärl här, i material som koppar, mässing och aluminium tyvärr så gick dom tidigare ägarna i konkurs. Så kommunen tog över lokalerna. När vi tog över lokalerna började vi med att renoverade dessa. På så sätt fick vi in nya hyresgäster.

Hur fick ni idén till anläggningen?

– Det var så att jag var riksdagsman för moderaterna tillsammans med min kollega Stellan Lund. Vi ville sätta fart på kommunen, så Stellans förslag var att vi åkte till Hamburg och tittade på Miniatur Wunderland. När vi var där så vart vi så inspirerade av vad vi såg att vi sa att nu är det dags att köra igång. Det är Europas största anläggning, och den är fantastiskt bra, det går inte att jämföra med det här, det är helt outstanding. Dom har 300 anställda. Så åkte vi tillbaka hit och sa, nu kör vi det här och köpte huset. Så började vi bygga anläggningen.

När startade ni med uppbyggnaden?

– Vi startade upp för cirka tre och ett halvt år sedan.

Är det här en pojkdröm?

– Nej i alls, för min del var det att hjälpa kommunen att få något attraktivt. Det var det hela.

När invigde ni anläggningen?

– Den invigdes den 9 januari 2017. Vi hade bjudit in landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och Västmanlands landshövding Mioo Akhtarzand samt kommunchef Classe Boström. Vi hoppas att det kommer att bli en stor turistmagnet, samt gynna näringsidkare här i Kungsör.

Vad är det för spårsystem ni har?

– Vi använder 2-rälssystem. Det är som man sa förr, likström.

Är hela anläggningen digital?

– Ja det är den. Både tåg, bilar och lastbilar är digitalt styrda. Det finns lite mer också. Till exempel bocken i Gävle som brinner på vissa tider.

Hur styr ni anläggningen?

– Det är via datorer och dess program, borta i kontrollrummet vid entrén. Vi har programmerat alla lok, det är totalt 59 stycken. Sen har vi programmerat rälsen som är uppdelad i sektioner. Och det fungerar jättebra.

Är den uppdelad på samma sätt för bilar också?

– Nej, det är elmotorer som sitter i fordonen som följer en slinga i körbanan. Det är underhåll på dom varje vecka, och då får vi byta ut delar. Vi har ofta reklam på dom där bilarna.

Underhåll på de rullande, gör ni det själva?

– Ja, det gör vi. Det är två stycken som håller på med det.

Hur många tågset kan ni köra samtidigt?

– Vi kan nog köra 25 tågset samtidigt om vi vill, men det gör vi inte, utan det blir när vi har gäster. Max sju till åtta tågset samtidigt.

Hur långa är dessa?

– Det är lite olika, det kan vara från två till fyra vagnar. Sen kan dom ha som den här banan från Kiruna upp till Narvik, vi har fyrtio vagnar här, men i verkligheten är det 70 till 80, som malmvagnarna. Banan till Narvik som inte är Narvik här, utan den går till Åreskutan. Den går runt Åreskutan och sen tillbaka, så det är lite fusk på grund av utrymme.

Vad är det för fabrikat på det rullande materialet?

– Fabrikatet är Roco på det rullande materialet (lok och vagnar).

Hur har ni byggt upp eran modell?

– Basen är av trä, regelverk med lagd spånskiva på. Sen har vi byggt upp med gips och mycket annat.

Viken förebild har ni för anläggningen?

– Det är Wunderland i Tyskland.

Jag menar, här i Sverige?

– Vi har sett på bilder från olika städer. Så finns den här boken med alla tågset så man kan se vad dom har. Sen har vi också internet.

Bygger ni husen själva eller köper ni dom?

– Vi har byggt våra hus till 99 procent, och då har vi två sätt att bygga. Det första är att vi googlar och mäter upp på datorn det är ett sätt. Dom sista åren har vi byggt på dator. Dom svåra sakerna är stadshuset i Stockholm, kyrkorna i Västerås och Eskilstuna. Då har vi tagit fram det datormässigt, sen så bryter man ner det, och kör ut det i en 3D-skrivare som bygger upp det i plast. Vi gör det på de svåra sakerna.

Hur många figurer har ni?

– Vet inte, flera tusen har vi. Dom handmålar vi här bakom, vi har ett par personer som är fantastiskt duktiga. Nu har vi ändrat strukturen, förut hade vi egentligen bara tågen att måla, men nu har vi märkt att när vi gjorde Eskilstuna och även Stockholm, ville folk se lokala stjärnor. Vi fick en beställning på Eskilstuna och dom ville ha med lokala kändisar, som har varit i Eskilstuna. Så nu är dom så duktiga att måla att man känner igen figurerna. Så det kommer att blir mer å mer målade människor, och då får vi en annan struktur på anläggningen, mer levande. Det är roligt när besökare känner igen kändisar både i Eskilstuna, Stockholm och Västerås.

Kan du uppskatta tiden det har tagit att bygga tågbanan?

– Det är ett konstant pågående arbete, det tar aldrig slut. Vi kommer att fortsätta med byggnationerna i september med Örebro. Det byggs parallellt, en bit tågbana och sen stad och natur. Det är väsentligt med sponsorer för att kunna arbeta vidare, och att folk tycker att det är roligt att komma tillbaka för att se hur långt har vi kommit nu. Samt framförallt att ta med sig barn, barnbarn och släktingar. Det här är lite annorlunda jämfört med Hallsberg och Hässleholm som bara har tågverk som jag vet.

Vad har ni för planer framöver?

– Nu gäller det att bygga Örebro och sen kommer Mellansverige. Då ska vi ha Göteborg, Bohuslän, Småland och kanske Linköping, vi får se. Sen kommer vi ner till Skåne, Halland och Blekinge. Och sen kommer, som vi har sagt, att ha Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Det tycker folk är jättekul, att det byggs.

Hur många besökare har ni månaden?

– Sen vi öppnade i januari 2017 har vi haft 25 000 besökande. Första året kom det 7 000 besökande, andra året 10 000, och nu tredje året 14 000. Vårat mål är 90 000 besökande per år.

Har ni fotoförsäljning av anläggningen?

– Ja, vi har lite grann som vi har tagit fram.

Till sist hur många anställda har ni?

– Vi har totalt fem personer som är anställda.

Text och foto:
Håkan Segerberg

Ps Om ni tittar noggrant på fotografierna så kan ni nog se mer intressanta detaljer.

You May Also Like