Eskilstuna Scoutkår 80 år

Den 26 Mars hade Eskilstuna Scoutkår uppvisning av sina lokaler i Skogstorp. Uppslutningen var bra, det kom nära, kära och allmänhet fast att det blåste en del. Dom hade gjort upp två brasor som man kunde värma sig vid, men man kunde även gå in i lokalen och se på den utställning som dom hade satt upp för beskådning. Det fanns våfflor, och våfflor gjorda över öppen eld att köpa. Intäkterna gick till krigsdrabbade Ukraina.

Jag fick en pratstund med Bengt Johansson och sedan Felix Hallberg.

När startade Scouterna i Eskilstuna?

– Vi startade 1942 här i Eskilstuna. Detta årtal hittade vi i en bankbok. Dom som startade var kyrkoherden och frun på Hållsta gård, jag har intervjuat dom för många år sedan.

När kom ungdomsverksamheten igång?

– Scouterna här började 1942, då med två avdelningar, men under kriget var det lite besvärligt med lokaler och då gick det på sparlåga. I Slutet av 40-talet kan man säga att det var lite svårt, så man fick man lägga lite vilande. Sen flyttade nya familjer in så då kom man igång igen. Mellan 1954 till 56 så var det lite på sparlåga, sen kom nya familjer som var engagerande. Från och med hösten 1958 så har det varit mycket aktiviteter hela tiden, jag själv började då på hösten och har varit aktiv sen dess.

Hur har det varit under pandemin?

– Jag har inte varit så aktiv här, men har haft kontakt och hälsat på. Jag har varit i Örebro och startat upp där samt har haft hand om lägergårdar och distriktsläger under en tid. Men här har scouterna varit aktiva under hela pandemin.

Gör ni fortfarande gömma ugglan?

– Ha ha! Det kommer jag ihåg, vi hade i distriktet en uggla som var ihålig med belysning, så att endast ögonen lyste. Sen gömde vi den i skogen, sen var det en tävling i att hitta den. Det enda man såg var ögonen som lyste på den ugglan. Det har jag varit med om många gånger. Men nu vet jag inte om dom gör det längre.

Hur många är ni och hur många ledare?

– I dagsläget så vet jag inte. På 70-talet så var vi den största scoutkåren i Sörmland med 250 medlemmar. Sen har det gått upp och ner. De senaste åren har det varit en uppgång. Orsaken är olika TV-program som Robinson och Wilde Kids dom har tagit efter scouttiden, friluftslivet har blivit populärt igen.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser positivt på framtiden. Friluftslivet är alltid nyttigt att lära sig, det man har lärt sig i scouterna har man nytta av även längre fram i livet.

Finns det något som scouterna gör idag som gjorde för 80 år sedan?

– Vi har lägerbål och samlingar. Det är det här “learning by doing” som det heter internationellt. Man ska försöka lära sig genom friluftsliv i grunden, så att man är förberedd när man är ut i naturen, det underlättar mycket, både med knopar och kunna göra upp eld, det grundläggande. Det är viktigt att lära sig. Det har man haft nytta av. Knopar är inte så viktigt nu idag, därför nu har dom med sig mycket annat som spik, tejp och allt annat. Men om man t.ex. lär sig knopar är det mycket värdefullt, det har man nytta av även senare i livet.

Övar ni också på överlevnad?

– Det var mycket sånt förut som man skulle lära sig. Under kriget fick vi lära oss att snärja harar och sånt, det finns lite kvar fortfarande men det har förändrats. Det är nyttigt att lära sig.

Kan du berätta om era aktiviteter ni har?

– Vi har alltså egna hajker, det betyder att man är ute i skogen och vandrar och gör utflykter. Sen tävlar vi distriktsvis och träffar andra i distrikten. Sen var fjärde år har vi ett regionsläger som kallas DUST, det är Sörmland, Västmanland, Närke och Värmland som började 1969. Jag var med på det första läger som Närke höll i Tideven. Då diskuterade vi att utrymmet här i Tideven var så stort att vi skulle kunna bjuda in fler, då bjöd vi in dessa regioner. Sen dess har vi haft läger var fjärde år. Det är läger i år också.

Gör ni alltid mat när ni träffas?

– Ja oftast, friluftsmat och sånt, det brukar vi träna på. Vi tycker det är roligt att laga mat ute.

Ska ni fira 80 årsdagen under hela året?

– Det blir vissa aktiviteter, dels har vi som tradition att fira valborg i Hållsta med en brasa där. I år kommer det också att bli bland annat fyrverkeri. Detta var jag med och startade i början av 60-talet så det har blivit en tradition.

Ska ni ha en parad och visa upp er genom Eskilstuna?

– Jag tror inte det. Men vi får se till hösten, vi planerar lite mer aktiviteter det kommer att bli lite saker genom året.

Ska ni visa upp er under andra event i Eskilstuna?

– Det vet inte jag, eventuellt kan det bli så. Jag har i inte varit med på planeringen den senaste tiden.

***

Jag sitter nu här med Felix Hallberg som är en av hjälpledare och sitter med i styrelsen som suppleant.

– Jag är “Rover scout” på den äldsta avdelningen, åldersspannet inom kåren innan man blir ledare.

Hur många är ni  idag och hur många ledare har ni?

– Idag är vi ungefär 70 medlemmar, ledare är vi 6–7 ordinarie plus styrelse, så ungefär 10 engagerade vuxna som är med varje gång.

Hur ser ni på ungdomsavdelningen på framtiden?

– Vi ser väldigt ljust på framtiden, för scouterna är en organisation som är till för alla.

Man kan alltid vidareutveckla sig själv, utveckla ledarskap och inte minst patrullen den lilla gruppen, utveckla kåren. Det finns väldigt mycket man kan göra för att utvecklas till det bättre och mot framtiden. Men scouternas värdegrund är alltid det samma, det blir det man gör det till tillsammans i våran kår.

Du nämner värdegrunder, Vad är er värdegrund som du sa?

– Vi har scoutlagen, den har vi nedskriven här på väggen, det är 10 punkter. Man kan säga att det är grundstenarna som scouterna har skapat.

Berätta om era aktiviteter ni har?

– Det ser lite olika ut på grund av åldersspannet. Dom minsta mellan 7–10 år tror jag får börja på att testa att vara ute på utflykter och börjar arbeta tillsammans, börjar bygga grunden till scouterna.

Sen när dom blir äldre så byggs det på med olika övningar i de olika åldersspannen, karta och kompass, hur man gör upp eld, att arbeta tillsammans och var för sig med. Jag har för mig att detta står på vår hemsida. Det är viktigt att man utvecklas i de olika åldersstadierna.

Eftersom ni nu fyller 80 år, har ni planerat någon parad genom staden eller liknande?

– Näe, men som idag till exempel bjuder vi in allmänheten och lagar lite våfflor och visar upp vår historia. Scoutkåren arrangerar Valborg i Hållsta på Valborgsmässoafton om inte pandemin ställer till det igen. Vi kommer ha läger, olika aktiviteter och märken med mera där vi visar upp att vi fyller 80 år. Sedan planeras en helg i höst med lite roliga saker för medlemmarna. Det är fortfarande under planeringsstadiet.

Reporter: Håkan Segerberg

Lyssna på reportaget nedan:

 

You May Also Like