På fotot ovan, som togs i samband med kuppmakarnas maktövertagande, ses Jeanine Añez viftande med Bibeln; vilket var menat som en demonstration av förakt gentemot Bolivias ursprungsbefolkning.

USA-stödd kupp-president i Bolivia fick 10 års fängelse

Cubadebate 220611

Sentencian a expresidenta de facto de Bolivia, Jeanine Áñez, a diez años de prisión

Översättning: Zoltan Tiroler

Ett viktigt bakslag för USA:s stöd till de anti-folkliga krafterna och högern i Latinamerika kan nu ses som fullbordat, då den bolivianska överklassens och militärens kupp-president fått sitt straff.

Bolivia dömdes Jeanine Añez i fredags (22-o6-10) till tio års fängelse för att ha agerat i strid med landets konstitution och utnämnt sig själv till president 2019 efter statskuppen mot Evo Morales.

Skillnad mellan den störtade president Morales och kuppmakaren Añez. Klass mot klass. Folket mot den förtryckande överklassen.

Domstolen i La Paz dömde den självutnämnda presidenten enhälligt. Hon vidhöll att hon var oskyldig och hävdade:

“Jag gjorde det som måste göras och åtog mig presidentskapet … Jag känner mig mycket stolt och skulle göra det igen om jag fick tillfälle”, sa Añez som varit häktad sedan mars 2021.

Likaså dömdes efter domstolsförhandlingar tidigare sex militärer och poliser för handlingar i samband med kuppen 2019.

Den tidigare chefen för polisen, Yuri Calderón och den tidigare chefen för de väpnade styrkorna, Williams Kaliman, dömdes till tio års fängelse. Tidigare ÖB, Flavio Gustavo Arce, till två års fängelse. Tidigare arméchefen Pastor Mendieta till tre år och tidigare generalinspektören för Bolivias högsta kommando Jorge Fernández till fyra år.

Inrikesminister Eduardo de Castillo sa att “idag skapades historia. Jeanine Añez dömdes till tio år för statskuppen 2019 och för sin självutnämning i strid med reglerna som anger den legala successionsordningen i landet.”

Och justitieminister Iván Lima försäkrade att “en avgörande fas i processen för att återställa demokratin har fullbordats.”

Cubadebate 220611 – Sentencian a expresidenta de facto de Bolivia, Jeanine Áñez, a diez años de prisión. Artikeln också publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like