Turkiet: Erdoğan slår till mot vänstern

Natten till fredagen (4e november) slog den turkiska regimen till mot vänsterpartiet HDP (Folkets Demokratiska Parti). Elva av partiets parlamentsledamöter arresterades, däribland de ledande partiföreträdarna Selahattin Demirtas och Yüksedağ.

Regeringen anklagar HDP för att vara en täckorganisation för PKK (Kurdistans Arbetareparti), en  vänsterorganisation som under 80-talet inledde en militär gerillakamp, riktad mot den turkiska regeringens diskriminering och undertryckande av den kurdiska befolkningsgruppen.

Tillslaget mot HDP kan ses som en fortsättning på tystandet av en rad oppositionella tidningar och arresteringarna av 28 med kurderna sympatiserande borgmästare.

Turkiet är ett NATO-land. Erdoğans AKP-regering har på senare tid  tydligt visat att den är intresserad av att utnyttja den rådande kaotiska situationen i Syrien och Irak. Att en expansion av Turkiets inflytande över grannarnas (av främst kurder bebodda) norra delar står på Erdoğans önskelista anses av många bedömare som uppenbart.

Liknande artiklar:
Turkiska trupper och flyg attackerar nu Kurdiska YPG och dess allierade SDF (som också inom
Peter Widén redogör i denna analys Turkiets intervention i Syrienkriget Efter att ha beskjutit den
Alp Altinörs, vice ordförande för det turkiska vänsterpartiet Folkens demokratiska parti, HDP, har nyligen blivit
Efter folkomröstningen om en ny grundlag framstår Turkiet som en kluven nation. Presidenten Recep Tayyip