Tecknen tyder på att skapandet av en fascistisk politisk rörelse i USA nu förbereds inom Trump-lägret. Benito Mussilini till höger. Bild frå laprensa.hn.

Trumplägret testar våldsuppmaningar och en ny dolkstötslegend

Donald Trump fortsätter att hävda att han vann valet. I ett tal på twitter upprepar han att det är helt uteslutet att han fick färre röster än Biden.

Den senare ska med hjälp av etablissemanget stulit den sittand presidentens “massiva seger”. Det hjälper inte att den ena genomgången efter den andra slår fast att det i själva verket var ett av de mest välorganiserade valen och att inget pekar på något fusk.

Många kommentatorer menar att det nu gått från att vara en bisarr situation till att bli en farlig. Landets president planerar uppenbarligen att även i framtiden presentera sej som den legitime presidenten. Man menar att han banar väg för våldshandlingar.

Och han är inte ensam. En av hans advokater, Joseph diGenova, gick den andra december ut i en intervju med förslaget att Chris Krebs, statstjänsteman och ansvarig för cybersäkerhet, skulle straffas eftersom han vidhållit att inget valfusk kunnat hittas. Och det straff diGenova tyckte var lämpligt var drawn and quarted. Taken out at dawn and shot.

Det handlar om ett gammalt engelskt avrättningssätt. Straffet innebar att dras på marken bakom en häst till avrättningsplatsen. Där först hängas och få magen uppskuren och inälvorna uppbrända framför sina egna ögon. Därefter få huvudet avhugget och sedan kroppen styckad i fyra delar, ibland genom spänna upp kroppen mellan fyra hästar och driva dom i fyra olika riktningar. Vi vet inte om diGenova riktigt förstått vad det straff han föreslog innebar, eftersom han också föreslog att Krebs morgonen därefter skulle föras ut och skjutas. Det anrika brittiska imperiet avskaffade denna form av avrättning 1870. Det hade praktiserats ända in på 1800-talets början.

Kanske var diGenova inspirerad av den före detta Trump-rådgivaren Steve Bannon som för någon månad tidigare föreslog att Anthony Fauci (USA:s svar på Anders Tegnell) och FBI-chefen Chrisofer Wray skulle halshuggas och deras huvuden enligt gammal engelsk sed sättas fast på pålar i varsitt hörna av Vita Husets trädgård. Båda avrättningssätten var ämnade för förrädare

Bannon, som är en driven fascist, var under en period Trumps närmaste man. Bannon skrev Trumps installationstal och tog fram parollen America First. Den parollen hade förts fram av den fascistiska rörelsen som fanns i USA under 1930-talet.

Bannon blev avskedat efter att ha kritiserat medlemmar i Trumps familj. Men Bannon ger fortfarande Trump sitt stöd.

DiGenova försöker nu klara sej med att påstå att förslaget var ett skämt. Men demokraterna tar det inte som ett skämt. Inte när Trumpkampanjen är uppbackad av beväpnade milisgrupper och tusentals fanatiska supportrar med tillgång på vapen.

Demokraterna menar att Trumps haranger om att han bestulits valsegern liksom hans ovilja att fördöma hatkampanjen som nu gripit tag i många etablerade republikaner dramatiskt ökat faran för våldshandlingar. Och det är inte enbart kända extremister som Bannon som driver hatkampanjerna. Newt Gingrich, en gång ledare för republikanerna i kongressen, upprepar med frenesi att Trump förlorade genom fusk. Och nuvarande republikanska ledare i kongressen ligger lågt och tar inte avstånd från Trumps “alternativa fakta”.

Vi ser en ny situation i USA. Det är inte så länge sedan som många republikaner menade att partiet måste börja försöka vinna latinamerikaner och svarta eftersom befolkningsutvecklingen annars skulle göra det omöjligt för dem att vinna val på nationell nivå. Istället fick vi se en Trumpkampanj 2016 som pekade ut mexikaner som kriminella och våldtäktsmän. Trumps taktik var att mobilisera reaktionärer och anhängare av vit överhöghet. Sådana som fanns i den egna valmanskåren, sådana som inte brukade rösta och till och med människor som tidigare röstat demokratiskt. I stort lyckades han. Han vann inte majoriteten av de röstande men genom det US-amerikanska valsystemet så vann han presidentskapet. Det kostade en del. Till och med högerinriktade exilkubaner och andra reaktionära latinamerikaner koncentrerade till Florida tog avstånd från hans klara rasism gentemot latinamerikaner. I valet 2020 lyckades Trump bättre med denna grupp, främst genom att göra antikommunismen till centralt tema.

Man måste ta Trumps fortsatta förnekande om valförlust liksom våldsuppmaningarna från Steve Bannon, Joseph diGenova med flera på allvar. Det handlar om att de lägger grunden för framtida scenarion. USA är ett land där vapnen är fler än invånarna. Där ett inte så litet antal är fångade i ett högerextremistiskt våldsbejakande och konspirationsteoretiskt tänkande. Kandidaterna – inspirerade av Trump, Bannon och diGenova – som är beredda att verkligen ta steget till handling är inte få.

Men det handlar också om något ännu större. Att vinna en stor del av befolkningen för idén att Bidenregeringen inte är legitim. Det ska exempelvis bli intressant att se hur Trump-lägret agerar runt installationsdagen.

Peter Widén

You May Also Like