Bild: Kkaus Hausmann / pixabay.

Med hull och hår – Medier i Sverige sväljer den utstuderade anti-kubanska propagandan

Journalistförbundets tidskrift Journalisten förmedlar propaganda mot Kuba

Eva Björklund 2020-12-03

Journalisten hade 2 december en artikel om Kuba som larmar om att kubanska myndigheter skulle hindra lokala journalister från att jobba, bland annat genom att stänga dem ute från sociala medier.

Journalisten påstår att:

Protester har ägt rum på Kuba efter att polisen grep rapparen Denis Solís som tillhör San Isidro-rörelsen, som sägs vara ett nätverk som kräver yttrandefrihet i Kuba. Och påstår att myndigheterna försvårat arbetet för lokala journalister genom att av och till hindra dem från att nå sociala medier som Facebook, Twitter, WhatsApp och Instagram. CPJ (Committee to Protect Lurnalists) fördömer dessa restriktioner och kräver att alla kubanska medborgare får tillgång till internet.

Hanna Lundquist jl@journalisten.se

Är det verkligen sant?

Vad kan det handla om? Vad är San Isidro?

Till att börja med har kubanerna tillgång till internet, och många utnyttjar det mycket. Det visar inte minst den facebook-show som ledaren, rapparen Denis Solis själv lagt ut på Facebook, där han på grövsta sätt angriper Kubas president och visar hur ett dussin grannar i San Isidro-kvarteret, samlats för att protestera mot regeringen.

Denis Solis skröt själv i sin videosändning på internet med att han hade länkar till människor som har finansierat terrorangrepp mot Kuba, som Jorge Luis Fernández Figueras, som tillhör en antikubansk terrorgrupp i Miami och som lovat skicka Solis 200 US$ i månaden.

Inom gruppen säger vissa att de hungerstrejkar och flera syns i den Solis’ realityshow som kan ses i direktsändning på internet (fritt tillgängligt för alla, titta själva), och som “rörelsen” rutinmässigt sänder på sociala nätverk, mot betalning från USAs ambassad.

USAs utrikesminister Mike Pomoeo och Mara Tekach, USAs utrikesdepartements ansvariga för kubanska angelägenheter, har också uttalat sitt stöd för detta så kallade “San Isidro”.

Det som inte framgår på Facebook är grannarnas massiva avståndstagande. De drog ut på gatorna för att försvara sin revolution och Centro Havannas Trillopark blev platsen för ett lidelsefull gatans parlament. Folk protesterade mot USAs manipulation och svartmålning av deras land. Tusentals ungdomar deltog i motståndet mot den så kallade San Isidros-rörelsens upplopp.

Ungdomar samlades för att fördöma det senaste inslaget i den ständigt pågående – av USA-myndigheter orkestrerade – förtalskampanjen mot Kuba.

Vi vill berätta för världen att vi ungdomar verkligen älskar revolutionen, sa företrädare för detta gatans parlament som försvarade sin revolution mot det Solis USA-stödda angreppet.

Kubas folk tolererar inte våra fienders inblandning i vårt lad. Vi löser våra problem själva.

President Miguel Díaz-Canels anslöt och underströk att det alla kubaner vet, att det finns utrymme för dialog om allt. Hans hänvisade till Silvio Rodriguez, som fyllde år samma dag. Och tog upp allsång med Silvio Rodriguez internationellt välkända: “Jag bor i ett fritt land, som bara kan leva fritt, på denna jord och just nu, och jag är glad för att vi är jättelika”.

Detta kan höras på Radio Krokodilen i morgon och då även Jan Strömdahls kommentarer, han hade hört Sveriges Radios rapport från Kuba i samma stil som Journalisten, som inte heller handlade om viktiga saker som COVId-19s begränsade utbredning i Kuba, 4 kubanska vacciner och Kubas problem pga USAs kriminella utsvältningsblockad, eller om att turismen, som försvunnit när USA förbjöd sina medborgare att besöka Kuba, börjat komma igen. Nej, bara om en liten regimkritisk grupp som ordnat en protest.

Janne vill också tillägga att det pågår en livlig debatt i kubansk press och sociala medier i Kuba. I kubansk press redovisas varje COVID-fall med kön, ålder, bostadsort, antal smittkontakter och smittans ursprung. Sånt är möjligt med en primärvård som tar ansvar för varje individ.

You May Also Like