Trumbs penningstinna ”bomb-gudinna”

Fackföreningshataren Nicki Haley ses nu av många inom det internationella samfundet som en  reell och akut krigsfara för världen!

USA:s FN ambassadör Nikki Haley har väckt vrede bland många FN-delegater med sitt arroganta och hotade tal. Bakgrunden är ju att en grupp länder lagt fram en resolution som protesterar mot USA:s beslut att flytta sin Israel-ambassad till Jerusalem och därmed köra över alla internationella uppgörelser som ju ger staden en speciell status som endast kan ändras i förhandlingar där palestinierna också är inblandade.

Med hånfull ton sa Haley att USA skulle noga notera vilka länder som röstade mot USA i denna fråga. Hon förklarade att USA skulle komma ihåg deras röstning när de kommer och ber om hjälp. Hon hotade inte bara enskilda länder utan också att dra ner på USA:s bidrag till FN. Här är det viktigt att komma ihåg att hotet också var ett sätt att stryka en stor del av opinionen i USA medhårs. Många US-amerikaner har en felaktig och överdriven tro på hur mycket USA pumpar in i FN.

Resultatet blev att flera länder vek ner sej och lade ner sin röst. Ett sådant land var Kanada. Nio länder stödde USA och Israel och röstade mot resolutionen. Flera länder uteblev. Men en klar majoritet, 128 av FN:s 193 länder stödde protesten mot USA. Sverige var en av dessa 128.

Trump har liksom Nikki Haley uttalat sej mycket hotfullt och arrogant. Stöd kommer att dras in. ”Vi kommer att spara mycket pengar. Vi bryr oss inte.”

Det kan vara lite intressant att titta på vem Nikki Haley är. När hon utsågs till FN-ambassadör av Trump sågs det som et smart drag. Hon var en relativt ung kvinna (född 1972) i den mansdominerade Trump-administrationen. Hon var dessutom från en etnisk minoritet, född i en familj av indiska invandrare. Klassmässigt var hon dock av samma sort som de flesta i Trumps gäng. Modern kapitalist i klädbranschen, fadern professor.

Religiöst rättade hon också in sej och konverterade från Sikh-religionen till metodism.

Nikki Haley tog examen i företagsekonomi och arbetade till en början i den professionen. Men redan 2005 valdes hon som republikan in Syd-Carolinas representanthus.

2010 ställde hon upp i guvernörsvalet och vann. Hon hade aktivt stöd av Sarah Palin och den reaktionära Tea-Party-rörelsen. Hon återvaldes som guvernör 2014.

Som guvernör i South Carolina profilerade hon sej som en rabiat motståndare till arbetarrörelsen.

Hon är inte bara fientligt kritisk mot fackföreningar. Hon vill helt enkelt inte att de ska existera. När Boing lade ny produktion i South Carolina för att undvika facklig organisering jublade guvernör Nikki Haley. Hon gick så långt att hon motsatte sej att företag investerade i nya anläggningar i South Carolina om företagen accepterade facklig organisering.

”Det är inget vi vill se hända” sa hon i samband med ett framträdande på ett möte för fordonsföretag. ”Vi avråder alla företag som har fackligt organiserade arbetare från att vilja etablera sej i S. Carolina, vi vill inte ha dom här. De infekterar. ”

”Dom kommer in i South Carolina. Dom försöker komma in.” varnade Nikki Haley. ”Vi vet det. Men den goda nyheten är att det inte funkar för dom”.

Haley lovade att fortsätta kampen mot facklig verksamhet.

”Ni har hört mej många gånger säga att jag har vassa klackar. Det handlar inte om mode. Det handlar om att vi sparkar på dem (fackföreningarna) varje dag. Och vi kommer attt fortsätta att sparka”.

Ordföranden för South Carolinas Verkstadsägareallians Lewis Gosset var organisatör för sammankomsten och han hade idel lovord för sin guvernör.

”Organiserad arbetskraft har ingen plats här nere” sa Gosett. ”Vi behöver dem inte. Vi behöver inte en repris på vad dom gjort i mellanvästern och nordöstra USA. Guvernören förstår detta . Hon intar en mycket hård attityd och vi älskar det”.

Det är denna kvinna som står upp i FN och hotar alla som inte dansar efter Trumps pipa. Det är denna arbetarhatare som låtsas vara ”demokratins” försvarare och hotar med invasioner och bombningar.

Peter Widén

You May Also Like