Ett femtontal aktivister från Svensk-Kubanska Föreningens avdelning i Eskilstuna försåg förbipasserande och intresserade med information om Kuba och kampen mot USA:s blockad. Här ser vi några av dem, vid bordet med böcker och tidskrifter. Från vänster Jouni Stenberg, Tomas Widén, Betty Möller, Tina Sandberg och Lasse Steiner.

Torgmöte i Eskilstuna mot USA:s Kuba-blockad

Sedan 1962 har USA bedrivit ekonomisk krigföring mot Kuba. Under 60 år har USA:regeringarnas politik gentemot Kuba gått ut på att försvåra tillvaron för kubanerna. Och det har inte bara handlat om ekonomisk krigföring. Ett regelrätt invasionsförsök, liksom finansiering och annat stöd till terrorister som genomfört aktioner i Kuba, har också tillhört arsenalen. Dessutom en ständigt pågående desinformationskampanj, med syftet att baktala Kuba och att isolera landet internationellt.

Om detta talade Lars Steiner från Svensk-Kubanska Föreningens styrelse vid ett torgmöte som föreningens Eskilstuna-avdelning anordnade vid Domus-torget i idag.

Där fanns också ett bokbord med böcker och tidskrifter, och flygblad med information om det kubanska samhällsbygget delades ut till förbipasserande.

De flesta som vi kommer i samspråk med förstår mycket väl att USA-regeringens envisa trakasserier mot Kuba bottnar i att de som har den politiska och ekonomiska makten i USA vill krossa ett farligt exempel för resten av Latinamerika och världen, framhöll Lasse Steiner, då eFOLKET frågade honom om människors reaktioner.

Försöket att bygga ett jämlikt och solidariskt samhälle, vilket är det som kubanerna sedan 1959 varit engagerade i, uppfattas helt enkelt som en provokation i Vita huset, av CIA och i de US-amerikanska bolagsstyrelserummen.

Lasse Steiner och hans kampanjledarkamrat Jouni Stenberg förklarar att möten som det på Domus-torget i Eskilstuna blir meningsfulla när de ingår i en större kampanj mot USA:s blockad; en kampanj som inte bara drivs av solidaritetsaktivister på många ställen i Sverige utan faktiskt på väldigt många håll i hela världen – och även i USA.

Vi har i eFOLKET nyligen skrivit om den just nu i Sverige pågående kampanjturnén.

Efter Eskilstuna går turnén vidare till Stockholm, och därefter blir det en runda i landets sydligare delar, från Norrköping till Lund.

Kubanerna har kämpat i över 60 år mot den oanständiga, cyniska och grymma blockaden. De kommer aldrig att vika ner sig. Inte heller vi tänker att någonsin ge upp. Vårt stöd till kubanerna i deras ansträngningar att få världen att pressa USA:s makthavare till att upphöra med sin omoraliska stormaktspolitik är bergfast, försäkrar oss Lasse Steiner.

 

You May Also Like