Det finns olika skalor inom denna hobbyverksamhet. Till exempel N och Z för dom som inte har så stor plats hemma. Foto: Håkan Segerberg.

Tågmarknad i Strängnäs

Varje år första eller andra helgen i mars så har modelljärnvägsklubben EMJK-RapidH0 sin årliga renodlade tågmarknad i Strängnäs dit både försäljare och kunder hittar till sedan starten.

Marknaden drar försäljare från mellan-Sverige och är mycket uppskattad av dessa. Men även förväntansfulla kunder som kommer långväga ifrån, exempelvis Uppsala, Norrköping och Örebro. (se bild 1 nedan)

Det var 20 stycken försäljare, både företagare och privata personer som kom för att sälja sina alster. En av dessa var Lars-Göran Jalksjö som marknadsför egentillverkade träd och landskapsmaterial. (bild 2)

Allt startade i slutet av 1990-talet med klubben RapidoH0 som då hade sitt säte i Strängnäs.

2008 bildades EMJK (Eskilstuna modelljärnvägsklubb). Allt startade på ABF med kurser i en källarlokal där alla hade samma intresse.

Båda föreningarna slogs ihop 2011 varpå EMJK-RapidH0 bildades. De har nu en lokal i Eskilstuna där de träffas en gång i veckan. Vid dessa träffar bygger dom på deras gemensamma tågbana, både spår men främst på naturomgivningen till banan som tar tid. Utöver detta så blir det givetvis en fika och social samvaro.

– Här finns böcker, byggsatser och naturmaterial. Men främst är det nya och begagnande lok, vagnar och räls som är till försäljning. Den vanligaste skalan är H0 som går till Märkelin, Roco, 3-räls (växelström), Fleischman, Lima, 2-räls (likström), med flera, berättade klubbens ordförande Rolf Svensson.

– Men det finns även andra skalor inom denna hobbyverksamhet. Till exempel N och Z för dom som inte har så stor plats hemma. Vidare finns det trädgårdsbanor i olika skalor. Det finns mycket information på internet för dom som skulle vilja veta mera, säger Rolf. (bild 4)

Text & foto:
Håkan Segerberg

De som vill veta mera om klubben kan gå in på deras hemsida, eller kontakta Rolf Svensson 070-292 12 30 eller Lennart 070-535 79 15

You May Also Like