De skyhöga priserna har lett till att konsumenterna håller allt hårdare i sina plånböcker – det har i sin tur lett till att försäljningen av inhemska och ekologiska produkter blivit kraftigt lidande – en utveckling åt helt fel håll, menar många…

Sveriges finansminister kallar till sig de stora livsmedelsjättarna – det efter den senaste inflationssiffran

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar nu till sig de stora matjättarna. Det för att ha en diskussion kring den senaste inflationssiffran i Sverige och de skenande matpriserna.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, säger hon.

Mötet med livsmedelskedjorna är tänkt att hållas så snart som möjligt. Och det sker efter SCB:s senaste siffror om att matpriserna stigit med 22,1 procent bara under det senaste året. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson är det just livsmedel som bidrar mest till den just nu skenande inflationen.

– Vi måste kunna hålla matpriserna nere, menar finansministern.

Liten konkurrens i Sverige

I Sverige är det idag framförallt ICA, Axfood och Coop som dominerar på marknaden, varav ICA är den absolut största aktören. I andra länder finns ofta en större marknad med flera aktörer. Och Sverige sticker just nu ut i statistiken vad gäller skenande matpriser.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, säger Elisabeth Svantesson (M).

Elisabeth Svantesson.

“Alla måste hjälpas åt”

Finansminister Elisabeth Svantesson menar att Regeringen gör vad den kan för att inte elda på inflationen. Även Riksbanken gör vad den kan.

– Men företag i sina branscher måste också göra sin del, menar Elisabeth Svantesson.

De stigande matpriserna har blivit en allt tyngre utgift för de svenska hushållen som redan är hårt ansatta av andra prisstegringar i samhället.

Läs också:

Matpriserna har stigit med 20 procent det senaste året

You May Also Like