Att tanka bilen har blivit som att kasta pengar i ett bottenlöst hål… (OKQ8 vid Sveaplans Centrum i Eskilstuna)

Bensinpriset åter under 20 kronor litern

Bensinpriset har sänkts med 95 öre. Det gör att riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer nu ligger under 20 kronor per liter.

Säkert är vi många som får ågren varje gång det är dags att tanka bilen. Man står där vi pumpen och ser i displayen hur enorma summor pengar försvinner in i vad som numera kan liknas vid ett bottenlöst hål. Många av oss har inget alternativ – vi måste helt enkelt ha bilen för att kunna ta oss till och från jobbet. Men nu har i alla fall bensinpriset åter gått ner till under 20-kronorsstrecket.

Senaste gången bensinpriset låg under 20 kronor var för fem månader sen, kort efter Rysslands invasion av Ukraina som då fick bränslepriserna att skena hejdlöst. Högstanivån för bensin var den 8 juni, då en liter bensin kostade 24 kronor och 18 öre.

Det bottenlösa hålet…

Övriga drivmedelspriser går också ner

Även priset för diesel sänks nu med 85 öre och en liter kostar nu 23 kronor och 76 öre. Där var högstanivån redan den 9 mars, då en liter diesel kostade 28 kronor och 22 öre per liter (nästan 30 kronor).

För biobränsle (HVO 100) blir det samtidigt en sänkning med 85 öre till 29 kronor och 52 öre per liter, medan priset på etanol (E85) sänks med 45 öre till 17 kronor och 92 öre per liter.

Inflationen kan vara på väg ner

Detta kan vara ett tecken på att pristrycket har nått sin topp samt att inflationen kan komma att lätta längre fram. Inflationen väntas förvisso vara fortsatt hög året ut och en bit in på nästa år, men enligt banken Nordea tyder allt mer på att inflationen om ca ett år blir betydligt lägre än idag.

De mycket höga drivmedelspriserna har i sin tur lett till att många livsmedel kraftigt gått upp i pris under året – det blir som en slags kedjereaktion.

You May Also Like