ICA Maxi i Eskilstuna hamnar på plats 74 bland landets butiker i PRO:s årliga undersökning…

Matpriserna har stigit med 20 procent det senaste året

PRO:s prisundersökning för 2022 visar att matpriserna har ökat med 20 procent på bara ett år. I årets undersökning tittade man på exakt samma varor som förra året. På så sätt har man kunnat göra en prisjämförelse och ta reda på hur mycket PRO:s matkasse har ökat i pris från november 2021 till och med oktober 2022.

Årets prisundersökning består av tre undersökningar i en. Det är en butiksundersökning som närmare tusen PRO-medlemmar från stora delar av landet har genomfört och två undersökningar av matpriserna på nätet, hemleverans respektive upphämtning i butik. Matkassen som PRO har undersök består av 36 olika varor som finns tillgängliga i butiker i hela landet.

Prisutvecklingen på de olika varorna varierar – mest har priset stigit på rapsoljan som har ökat med hela 45 procent. Men även Bregott och kaffe har ökat mycket – 42 respektive 34 procent.

Fortsatt stora skillnader

Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor – och den dyraste nästan 1259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1078 kronor, och högst i Västerbotten med 1150 kronor.

Sveriges billigaste butiker

De tre billigaste småbutikerna är:

  1. ICA City Centrum, Södra Älvsborg, 1016 kr.
  2. Pekås Våxnäs, Värmland, 1029 kr.
  3. ICA Supermarket Nordeviks Skärhamn, Bohuslän, 1059 kr.

De tre billigaste stora butikerna är:

  1. ICA Maxi Stormarknad Östersund, Jämtlands län, 933 kr.
  2. ICA Maxi Stormarknad Bergvik Karlstad, Värmland, 940 kr.
  3. ICA Maxi Stormarknad Falköping, Skaraborg, 962 kr.

Den som vill ta del av hela undersökningen och se samtliga butiker kan besöka PRO:s hemsida. Där presenteras också prisundersökningen för att handla mat på nätet – både för hemleverans och för upphämtning i butik.

Det råder ingen tvekan om att konsumenterna har blivit betydligt mer prismedvetna under det senaste året…

PRO

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) är en svensk, partipolitiskt obunden intresseorganisation för pensionärer.

Läs också:

You May Also Like