Kunderna har blivit betydligt mer prismedvetna, och man tänker till en extra gång innan man lägger något i korgen…

Efter våldsamma prishöjningar: Kunder inte längre lojala mot sin stammisbutik

De kraftigt höjda priserna på livsmedel har lett till att man som kund inte längre är lika lojal mot den livsmedelsbutik som man kanske vanligtvis brukar handla i. Enligt branschorganisationen, Svensk dagligvaruhandel, är det nu priset som spelar en allt viktigare roll för kunden.

– Butikerna slåss nu kanske mer om pris än vad de gjort tidigare, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel till Sveriges Radio.

Många av oss upplever säkert att det just nu känns som att livsmedelsbutikerna höjer priset på sina varor från dag till dag. Och det har redan flaggats för att julmaten ska bli extra dyr just i år (oklart varför). Det här har i sin tur lett till att kunder som tidigare varit lojala mot en enskild butik, nu istället går på prisjakt mellan olika butiker. Priset tycks nu vara det som i slutändan avgör var kunden väljer att handla – extrapriser och erbjudanden har blivit allt mer viktiga för oss som konsumenter. Och för den som är observant så kan priset mellan olika varor skilja mycket mellan olika butiker.

Prishöjningskarusell

När kunderna ibland frågar butikspersonalen om varför vissa varor blivit så dyra har svaret under en ganska lång tid varit att det beror på höga drivmedelspriser och kriget i Ukraina. Men dessa svar tycks en allt större skara av kunderna inte köpa längre. Det verkar mer som att de olika livsmedelskedjorna har kommit in i en slags prishöjningskarusell, där man tycks tävla mellan varandra om vem som vågar höja priserna mest. Helt enkelt att man höjer priset, bara för att man kan göra det.

Ekologiska produkter tappar

En undersökning visar också att de dyra livsmedelspriserna lett till ett ändrat köpbeteende hos konsumenterna. Svenska produkter och ekologiska varor får nu i allt större utsträckning stå tillbaka. Istället är det andra, billigare produkter som gäller för många – ofta importerade livsmedel.

Slåss om kunderna

Att kunderna nu aktivt söker erbjudanden i reklambladen är en trend som bekräftas av Svensk dagligvaruhandel:

– Det verkar som att butikerna nu slåss mer om kunderna än vad man gjort tidigare. Och det gör man med lockerbjudanden, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel till Sveriges Radio.

Karin Brynell, Svensk dagligvaruhandel

– Det är viktigt för butikerna att i reklambladen och på nätet försöka framstå som att just deras butik är det bästa valet för kunden, säger hon.

De skyhöga priserna har också lett till att konsumenterna håller betydligt hårdare i sina plånböcker, och väl framme vid kassan visar det sig att många kraftigt dragit ner på vissa varor. Det råder ingen tvekan om att det kommer att bli tufft, mycket tufft för många inför julhandeln…

You May Also Like