På bilden ser man ett berg med livsmedel som vi “handlar ofta” och som blivit billigare “för dig som är stamkund”…

Hur ofta köper du kokosmjölk, jordgubbssylt och bearnaisesås?

Maten har blivit hiskeligt dyr den senaste tiden. Enligt Konsumentverket har livsmedelspriserna stigit med över 20 procent.

Vissa matvaror ökar mer än andra. Till exempel fisk, kött och kyckling som ökat med cirka 30 procent. Mejeriprodukter som mjölk, fil, yoghurt och smör har också ökat med runt 30 procent. Även frukt och bröd har blivit dyrare. Ägg har blivit cirka 20 procent dyrare.

Men när det gäller grönsaker har vi faktiskt en del som blivit billigare. Till exempel gul lök, morötter, avokado, blomkål och purjolök.

Men generellt sett har alltså matpriserna stiget med i snitt 20 procent, vilket märks i plånboken mest för de som drabbas hårdast av höjda elpriser och höjda räntor, samtidigt som löner och pensioner minskar i värde nu när inflationen ligger på runt 9–10 procent.

Mitt i detta elände finns det ljus i mörkret:

“Just nu sänkt pris på maten du handlar ofta”, basunerar ICA ut i en helsidesannons i tidningen Aftonbladet.

På bilden ser man ett berg med livsmedel som vi “handlar ofta” och som blivit billigare “för dig som är stamkund”.

Visst, vi har olika matvanor. För egen del består maten jag handlar ofta mest av bröd, frukt och grönsaker, ägg och olika mejeriprodukter. Men även fisk och kött (nötfärs) står på min meny även om jag tvingats dra ner på grund av de höga priserna.

Jag har blivit storkonsument av de billigare morötterna som jag delar med mig till mina trädgårdsharar och som de knaprar i sig med stor förtjusning.

När jag tittar noga på reklambilden från ICA på berget med varor som “du handlar ofta” hittar jag:

  • Jordgubbssylt. Inte bara en utan två likadana burkar med jordgubbssylt.
  • Konservburkar med kokosmjölk. Inte bara en, utan fyra likadana burkar med kokosmjölk.
  • Jag hittar fyra likadana plastburkar med skalade räkor i lake.
  • Fyra likadana plastburkar med bearnaisesås.
  • Två likadana påsar med krispiga potatisräfflor.
  • Tre likadana förpackningar med bredbar leverpastej.
  • Två likadana förpackningar med grillost.
  • Två likadana förpackningar inlagda päron.
  • Två likadana burkar tonfisk.
  • Två likadana paket med havrekuddar.

Man har alltså byggt ett berg med varor som “du handlar ofta”, genom att stapla samma vara i flera exemplar – detta för att berget ska se större ut än vad det egentligen är.

Men vad jag frågar mig är vad ICA menar med “maten du handlar ofta”?

Och du som läser eFOLKET – är kokosmjölk, jordgubbssylt, frysta tärnade mangobitar, krispiga potatisräfflor och bearnaisesås “maten du handlar ofta”?

Jag kanske är en gnällspik som klagar på allt. Men för mig känns det som att ICA med den här reklamkampanjen (den visas på TV som filmade reklaminslag) försöker rida på en missnöjesvåg genom att sänka priset “på maten du handlar ofta” som inte är den mat vi handlar ofta. Dessutom framgår inte hur mycket priset sänkts.

I rättvisans namn ska nämnas att på reklambilden över varor som påstås ha sänkts i pris finns även mellanmjölk, vetemjöl, havregryn, ost och kaffe.

Vad jag vill ha sagt med denna litania är att man alltid ska vara vaksam och misstänksam mot all kommersiell reklam. Dessutom frågar jag mig varför priset på varor på butikshyllorna står med stora röda bokstäver, medan kilo- och literpriset, som ju är det intressanta, alltid står med pyttesmå svarta bokstäver?

Ja, egentligen behöver man inte fråga sig. Det är för att lagen säger att kilo- och literpris måste anges. Men att man sätter priset med röda stora siffror och jämförpriset med pyttesmå svarta, är naturligtvis för att lura kunderna. Man vet att många kunder fastnar för den stora röda prislappen.

Ett annat sätt att luras är det som kallas “krympflation”. Ett sätt att smyghöja genom att minska förpackningen/innehållet, men sälja till samma pris som tidigare. (se lästips)

PS. Går man in på ICA:s hemsida kan man läsa:

“Just nu sänker vi priset på NOGA UTVALDA stammisfavoriter ur ICAs eget sortiment”.

På en bild från ICA:s hemsida ser man att även mazariner, cookies och chokladbollar ingår i “maten du handlar ofta”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like