– När vi tog initiativet till att sänka och frysa priserna på ett stort antal produkter i våras så var det för att ta ansvar genom att bryta matinflationens uppåtgående spiral. Vi fortsätter att utveckla vårt sortiment, vårt butikskoncept och satsa på fortsatt expansion, säger Jakob Josefsson, vd på Lidl Sverige…

Lågpriskedjan Lidl fortsätter att ”stjäla” kunder – vill öppna hundratals nya butiker

Den tyska lågpriskedjan Lidl planerar att öppna hundratals nya butiker runt om i Sverige. Det handlar om drygt 200 butiker som på sikt ska bli 300. Lidls senaste bokslut visar att dagligvarukedjan fortsätter att “stjäla” kunder från sina konkurrenter, exempelvis ICA och Coop.

Lidl Sveriges bokslut för förra verksamhetsåret (1 mars 2023 – 29 februari 2024) är nu klart. Och det visar att Lidl fortsätter att växa snabbare än marknaden, och nettoomsättningen ökade med 1,9 miljarder kronor, från 16,7 miljarder till 18,6 miljarder. Det är en ökning med över 11 procent. Under de senaste två åren har Lidl Sverige vuxit med mer än 30 procent, jämfört med marknaden som vuxit med 13,2 procent.

Höll sitt löfte till kunderna

Stora investeringar i sänkta matpriser under en tid av hög inflation belastar förvisso resultatet, som slutar på minus 185 miljoner kronor. Förlusten är en effekt av att Lidl Sverige hållit sitt löfte till konsumenterna om att prissänkningar skedde på bekostnad av minskade marginaler.

– När vi tog initiativet till att sänka och frysa priserna på ett stort antal produkter i mars 2023 så var det för att ta ansvar genom att bryta matinflationens uppåtgående spiral. Vi ville underlätta för hushållen i det tuffa ekonomiska klimatet, med skenande matkostnader. Vi visste att vår bruttomarginal skulle påverkas negativt, eftersom vi tog kostnaden själva. Resultatutvecklingen är därför förväntad, och vi ser det som en investering i framtida marknadsandelar, säger Jakob Josefsson, vd på Lidl Sverige.

Jakob Josefsson

Växer så det knakar

För sjunde året i rad växer Lidl Sverige snabbare än resten av branschen. Lidl Sveriges fortsatt kraftiga tillväxt bygger på att fler kunder upptäckt Lidl och handlar för mer i de befintliga butikerna.

– Under det senaste verksamhetsåret har vi sett en positiv utveckling av såväl antal kunder i våra butiker som ett ökat snittkvitto. Förra årets lansering av vårt varumärke Matriket, svenskproducerad mat av högsta kvalitet till ett lågt pris, är en stor framgång. Vi fortsätter att utveckla vårt sortiment, vårt butikskoncept och satsa på fortsatt expansion, säger Jakob Josefsson.

Vill etablera sig i fler kommuner

Lidl Sverige planerar för att även framöver öka tillväxten, även med fler butiker. Företaget ser ett ökat intresse från allmänheten som vill att butikskedjan ska etablera sig i just deras hemkommuner. Den 14 maj togs exempelvis det första spadtaget för en ny butik i Eslöv. Arbetet med att hitta nya platser i områden där många människor passerar fortsätter hela tiden med det långsiktiga målet på 300 butiker i sikte. Lidl Sveriges första butiker slog upp portarna hösten 2003. I Eskilstuna finns idag två butiker, men Lidl har sagt att man gärna vill öppna ytterligare en butik i Eskilstunatrakten.

Lidlbutiken på Carlavägen i Eskilstuna – en av två Lidlbutiker i Eskilstuna…

Axfood köper City Gross

Nu i dagarna blev det känt att livsmedelskoncernen Axfood köper butikskedjan City Gross för två miljarder kronor. Axfood äger redan idag bland annat Willys och Hemköp, och många menar att det nu aktuella köpet av City Gross är en utveckling åt fel håll, då Sverige snarare behöver fler aktörer på livsmedelsmarknaden. Det för att få ner livsmedelspriserna. Det planerade uppköpet  av City Gross ska dock granskas av Konkurrensverket innan det går igenom. City Gross har idag 42 butiker runt om i landet, bland annat i Eskilstuna.

City Gross

You May Also Like