Det skrivs och debatteras om den svenska skolan och det svenska friskolesystemet. Ett system där skattepengar avsedda för elevernas lärande kan förvandlas, som en magisk metamorfos, och bli till vinster som flyger iväg, som vackra dagsländor, ner i ägarnas fickor.
Anhängarna av detta system, främst aktiebolagsskolornas ägarna själva och borgerliga politiker, hävdar att det är ett utmärkt system.
Med facit i hand tvingas nu skolminister Lotta Edholm (L) motvilligt erkänna att detta med fuskbetyg är ett problem som man borde “se över”.
Fuskbetyg, vanligen kallat glädjebetyg, har kommit som “ett brev på posten” som en logisk följd av att vinstdrivande skolor vill gå med vinst. Och då lockar man “kunder” med att sätta fuskbetyg så att elever och föräldrar ska tro att skolan är bra och att eleverna därför får höga (fusk)betyg.
Att skolelever numera ses som just “kunder” och inte som skolelever, beror på att skolan numera fungerar som en marknad. En marknad där man köper och säljer allt mellan himmel och jord. Allt från falukorv till skolelever.
Men, som sagt, förespråkarna hävdar att systemet i stort sett fungerar bra, till och med mycket bra. Möjligen att de finns några småfel inom systemets ramar som måste “ses över” och rättas till.
Men om nu vårt svenska (friskole)system är så bra så frågar man sig varför inga andra länder följer efter genom att införa samma förträffliga skolsystem.
Chile hade en gång i tiden ett liknande system, men har nu övergivit det. Så nu står Sverige ensamt i världen med att ha världens bästa skolsystem.
I ett tappert försök att slå hål på “myten” att den svenska skolan är världsunik har Carl Gustav Pfeiffer skrivit en artikel “Myten att svensk skola är världsunik”.
Av en ren tillfällighet är artikeln publicerad av tankesmedjan Timbro, som grundades av Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF), numera sammanslagen med Industriförbundet till Svenskt Näringsliv (SN).
Carl Gustav Pfeiffer är 26 år och moderatpolitiker i Danderyd.
Men redan inledningsvis slår Carl Gustav Pfeiffer hål på sin egen myt att det är en myt att den svenska skolan är världsunik:
“Det är främst på två punkter som svensk skola är något ovanlig: frånvaron av skolavgifter som elever och föräldrar själva måste betala samt FÖREKOMSTEN AV FRISKOLOR I AKTIEBOLAGSFORM” (min kursivering),
skriver Carl Gustav Pfeiffer redan i andra stycket i sin artikel. (se lästips)
Det är just förekomsten av friskolor i aktiebolagsform, där skattepengar avsedda för elevernas undervisning och som omvandlas till privata vinster, som är det unika med den svenska skolan. Detta erkänner Carl Gustav Pfeiffer när han ska slå hål på “myten att den svenska skolan är världsunik”.
Sanningen är att det svenska skolsystemet är världsunikt. Sverige är det enda land i världen som tillåter att skattefinansierade skolor drivs av vinstdrivande riskkapitalbolag.
Rolf Waltersson
Lästips:
- Myt att svensk skola är världsunik – Timbro, 30 augusti 2022
- Hoppar direkt från börsnoterad skolkoncern – blir skolminister – eFOLKET, 19 oktober 2022 (om skolminister Lotta Edholm)
- Profitskola köpte våffelstuga i Åre för elevernas skolpeng – eFOLKET, 4 mars 2023
- Borgarklassens diskreta charm – eFOLKET, 15 mars 2023 (om livet på en privat internatskola)