Valupptakt för SYRIZA 18 maj på Syntagma-­torget i Aten. Infälld: Angelica Sapouna.

Grekland: Vänstern i chock

Jonas Karlssons artikel om det grekiska valet har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

Söndagens val i Grekland har försatt vänstern i chocktillstånd. SYRIZA tappade 11 procentenheter och Yanis Varoufakis parti Mera25 klarade inte treprocentsspärren. Valet innebar en storseger för regeringspartiet Ny Demokrati som trots en lång rad skandaler ökade sitt stöd till 40,8 procent av rösterna. Trots det väntar nu nyval 25 juni när Ny Demokrati siktar på egen majoritet.

– Jag är chockad över valresultatet, precis som de flesta i SYRIZA. Men det är inte bara SYRIZA:s valresultat på 20 procent som chockerar, utan också att Mitsotakis regering stabiliseras, trots allt som har hänt under dess fyra år vid makten, säger Angelica Sapouna tidigare centralkommittéledamot och vice guvernör för SYRIZA i Attika-regionen, till Internationalen.

Valresultatet bjöd på flera överraskningar. Ny Demokrati gjorde ett klart bättre resultat än opinionsundersökningarna hade förutspått, samtidigt som SYRIZA kraschlandade nästan 10 procentenheter lägre än i opinionsundersökningarna. Ytterligare ett bakslag för vänstern var att Yanis Varoufakis Mera25, som samarbetade med Folklig Enhet, missade treprocentsspärren. I stället gick socialdemokraterna i PASOK fram till 11,5 procent och kommunistiska KKE till 7,2 procent. Även främlingsfientliga Grekisk Lösning ökade, till 4,5 procent. Hela 16 procent av rösterna gick till partier utanför parlamentet, de flesta av dem högerpartier.

Ny Demokrati hade med sina 146 mandat av parlamentets 300 kunnat bilda regering tillsammans med Grekisk Lösning. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis uttryckte dock snabbt sin intention att gå till nyval för att uppnå egen majoritet i parlamentet. Vid nästa val är nämligen systemet med bonusmandat för det största partiet tillbaka. Ett valresultat över 40 procent skulle ge Ny Demokrati 50 bonusmandat och de 180 mandat som krävs för att ändra i konstitutionen.

Grekland har under den senaste mandatperioden gått i auktoritär riktning med en markant ökning av polisnärvaro, gränspatrullering med så kallade push-backs där flyktingar transporteras bort från grekiskt territorium, avlyssning av oppositionspolitiker och journalister.

Landet har fallit från plats 65 till 107 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Mera25 fick smaka på mediakoncentrationen när de i valrörelsen stängdes ute från flera Tv-debatter. Nu väntar förutom fler skattesänkningar och privatiseringar sannolikt även ytterligare auktoritära inslag från den kommande högerregeringen.

SYRIZA och vänstern måste snabbt dra lärdom av valresultatet. Stark ekonomisk återhämtning sedan pandemin har visserligen spelat Ny Demokrati i händerna. Men SYRIZA:s valfiasko har djupare orsaker. Efter att partiet förlorade regeringsmakten 2019 har dess ledare Alexis Tsipras transformerat partiet ytterligare. Genom en massiv medlemsvärvningskampanj femdubblades medlemstalet till över 170 000 medlemmar. Den radikala retoriken har tonats ner och i valet stod slaget i mångt och mycket om medelklassen.

– Vändningen som SYRIZA gjort till mitten-vänstern och bort från den radikala vänstern inspirerade inte väljarna utan skickade några av dem till att rösta på “den äkta varan” PASOK eller KKE och andra till konservatism eller att inte rösta alls, säger Angelica Sapouna.

Hon påpekar att det behövs mer tid för en heltäckande analys, men att SYRIZA:s misslyckande att genomföra snabba resultat vid sin regeringstid också spelat in. Nu behöver vänstern snabbt samla sig inför nästa valbatalj om fyra veckor. Det är en svår uppgift med tanke på valresultatet, som också spätt på interna spänningar. Alexis Tsipras sitter dock kvar som ledare och förväntas inta en tydligare vänsterprofil i nästa val för att tydliggöra skillnaderna mellan SYRIZA och PASOK.

– Huvudmålet är att behålla de 20 procenten eller till och med öka till 25 procent. Men det är en svår uppgift. Därefter är den mest troliga utvecklingen att Tsipras avgår som partiordförande eller till och med en upplösning av partiet och skapandet av andra politiska formationer, säger Angelica Sapouna.

Valresultat
Ny Demokrati 40,79% (+0,95%) 146 mandat
SYRIZA 20,07% (-11,46%) 71 mandat
PASOK-KINAL 11,46% (+3,36%) 41 mandat
KKE 7,23% (+0,75%) 26 mandat
Grekisk lösning 4,45% (+0,75%) 16 mandat
Under spärren
NIKI 2.92%
Frihetens Kurs 2,89% (+1,42%)
Mera25 2,62% (-0,82%)
Valdeltagande 60,9 procent

You May Also Like