Bild på en liberal. Foto: Rolf Waltersson

Hoppar direkt från börsnoterad skolkoncern – blir skolminister

Nu kan vi läsa och höra hur Lotta Edholm (L) hoppade från politiken som skolborgarråd i Stockholm direkt in i styrelsen för friskolekoncernen Tellusgruppen, där hon också är aktieägare.

Nu hoppar Lotta Edholm tillbaka och blir skolminister i den nya högerkonservativa regeringen.

När börsen öppnade den 18 oktober på morgonen klockan 10.00, var hennes skolaktier värda 93 000 kronor. Eftersom det blev glädjefnatt på börsen när nyheten kom om de nya ministrarna, steg Lotta Edholms aktier kraftig på bara några timmar, så att hennes aktiepost vid 13-tiden var uppe i 105 000 kronor.

Alltså en liten nätt ökning av förmögenheten på 14 000 kronor för tre timmars “ickearbete”. Så går det till i konungariket Sverige där det från främst borgerligt håll talas i nästan religiösa ordalag om “arbetslinjen” som något heligt.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är mycket kritisk till valet av skolminister:

“Det är mycket allvarligt att man väljer en sådan person till skolminister som har egna särintressen i detta. Det går rakt emot svenskt tradition. Hon kommer förstås att driva intressen som gynnar privata företagsintressen i skolvärden”, säger Nooshi Dadgostar.

Tellusgruppens vd Bijham Fahimi säger:

Hon har varit en stor tillgång för oss med sina kunskaper om skolfrågor…”

Nu har alltså Lotta Edholm först skaffat sig kunskap om skolfrågor i egenskap av skolborgarråd. Kunskap och erfarenheter som hon tagit med sig när hon hoppade till en börsnoterad “friskola”. Nu tar hon med sig kunskaperna och erfarenheterna från den profitdrivna friskoleverksamheten tillbaka till politiken som skolminister.

I andra länder finns det lagar att man måste sitta i karantän en viss tid innan man får hoppa från politiken till näringslivet. Detta för att minska jävsrisken, att man utnyttjar läget för egna (ekonomiska) intressen.

Nu har Lotta Edholm hoppat kråka fram och tillbaka så att jävssituationen är ännu mer uppenbar. Men i Sverige har vi inga lagar eller regler. Man talar bara om “god sed” och vad som kan anses som “lämpligt”.

Lotta Edholm är inte ensam om att göra såna här hopp. Från politik till näringsliv. Möjligen är hon unik genom att hoppa fram och tillbaka.

Läs och lyssna:

Rolf Waltersson

You May Also Like